Јасминка Недељковић је започела конференцију:

Кренимо од сувих чињеница, од упадљивих трагова који се више не могу сакрити, јер се, као и увек, Локални фронт држи званично објављених докумената органа Републике Србије и градских органа.

Пред нама је најпре страница Министарства државне управе и локалне самоуправе која тврди да је у Граду Ваљеву на дан 23.октобра прошле године у бирачки списак било уписано 75 340 бирача. Градска управа је као информацију од јавног значаја доставила мало другачији одговор на исто питање: на дан 23.октобра била су уписана 3 бирача више, дакле 75 343.

Питање је поновљено у новембру и одговор Градске управе је брзо стигао: на дан 22.новембра, дакле тачно 30 дана касније, бирачки списак Града Ваљева садржао је 75 347 бирача, односно 4 бирача више него месец дана раније.

Документа на која се позивам имате у прилогу. Кога ово питање баш занима, може погледати и табелу са бројем бирача по бирачким местима, премда су неки подаци неупоредиви јер је до смањења броја бирачких места, са 118 на 103,  дошло после 23.октобра.

А онда је наш град задесила катастрофа невиђених размера. За свега 25 дана, између 22. новембра и 17. децембра, Ваљево је изгубило 474 пунолетна грађанина! Ову цифру показује страница Републичке комисије која нас извештава да је на дан изборног 17.децембра Ваљево имало само 74 873 бирача!

Убрзо после овог незаборавног дана родио се нови појам: „изборни туризам”. Дознали смо да су хиљаде и хиљаде грађана недељу провели у путу између неколико бирачких места, а незванични шампион је извесни господин Рикановић који је у бирачки списак био уписан на најмање десетак места широм Србије и Босне, понегде и са члановима своје породице!

Овде можете преузети званичан одговор који сведоче драстичне промене у број бирача на бирачком списку:

2023-10-23 drive.google.com/file/d/1Xl-9RpHBGiY2XNkQfVHZhck52NQezNgM/view? usp=drive_link

2023-11-23 drive.google.com/file/d/1sF5G3zc4OFMmPfGOEDmpRsd8sswyZnNK/view? usp=drive_link

2024-01-18 drive.google.com/file/d/1YIagHKydjy7e5OH6CKVSiVPnN3vC-l1J/view? usp=drive_link

Да ли то и Ваљево има 500 својих Рикановића? Верујемо да их има, јер тачно 30 дана касније, до 18. јануара, највећи део њих се послушно вратио у бирачки списак нашег града. По подацима градске управе, наиме, Ваљево сада има 299 бирача више него на дан избора!

Прилично је лако утврдити где се налази машина која клонира Рикановиће. Да би сваки од њих могао да гласа на  „најчистијим изборима у историји” мора да поседује важећу личну карту  са адресом која одговара адреси у бирачком списку. Дакле, место где се  личне карте издају морало би постати прва мета  истраге и ми на ову чињеницу подсећамо надлежне органе који су заборавили зашто постоје.

Рикановић и остали Рикановићи имали су сасвим легалан начин  да у једном од градова које ће посетити на време пријаве пребивалиште и тамо, потпуно легално, и гласају. Главни Рикановић, међутим, био је незајажљив; кад су људи већ спремни да помогну, нека гласају (па шта?) на бар десет места.

Али, вратимо се граду који нас највише занима. Кажу нам да је Ваљево на дан 18.јануара имало поново преко 75 хиљада бирача, тј. тачно 75 172. Упоредимо овај податак за цифром из последњег пописа из 2022. године која тврди да је Ваљево тада имало 68 722 пунолетна грађанина.

Разлика је 6 450 у корист Рикановића. Нешто преко 8% бирачког тела.

Закон је јасан: ако човек дође на бирачко место са важећом личном картом и уписан је у бирачки списак, нико га не сме спречавати да гласа. Сасвим логично и природно, али само у озбиљним државама које никада нису развијале производњу Рикановића. 

Жељко Трифуновић:

Нама у Локалном фронту савршено је јасно да је пре наредних избора за одборнике Скупштине града неопходна суштинска ревизија бирачких спискова. Питање о нестанку 500 грађана  јавно је постављено највишим службеницима града у предворју сале у којој је одржана последња седница највишег органа локалне самоуправе.

И остало без икаквог одговора!

Да ли то неко сматра да судбина готово 500 Ваљеваца није питање од непосредног, од заједничког, од општег интереса?

Присиљен сам да се позовем на члан 2. Закона о локалној самоуправи:

„Локална самоуправа је право грађана да непосредно и преко слободно изабраних представника управљају јавним пословима од непосредног, заједничког и општег интереса за локално становништво, као и право и обавеза органа локалне самоуправе да, у складу са законом, планирају, уређују и управљају јавним пословима који су у њиховој надлежности и од интереса за локално становништво.”

Ако грађани Ваљева већ имају законско право да непосредно управљају јавним пословима од општег интереса, Пословник скупштине града им за то отвара могућност одредбама члана 74. који допушта формирање повремених радних тела Скупштине.

Размишљамо о радном телу чији посао би био потпуна ревизија бирачког списка у нашем граду. Група грађана „Локални фронт Ва-Слободни људи” испуњава услов из става 2 овог члана, јер има одборника у Скупштини града и може предлагати кандидате за чланове оваквог радног тела. На том путу постоји препрека коју је за сада немогуће заобићи: предлог решења о образовању оваквог радног тела утврђује  нико други до председница Скупштине, г-ђа Ракић, која ја на једној од последњих седница изјавила како њу не занимају предлози Локалног фронта и тиме драстично нарушила Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе. Узгред, г-ђа Ракић је (да не употребим неку тежу реч) погазила и Пословник који у члану 167 гарантује право одборника да подноси предлоге и поставља питања.

Шта би био делокруг оваквог радног тела?  Први корак је да се одреди узорак од пет бирачких места у граду са којих је нестао највећи број грађана, што је лако урадити поређењем броја бирача од 22.новембра и 17.децембра. Одабрали смо места где је смањење броја било највеће: за 22, за 19, на два места по 18 и на једном месту 17, што је укупно 94 особе. Сада имамо и податак о броју бирача који су се на ова места вратили у списак до 18.јануара.

Простим поређењем спискова од наведена три датума релативно лако је доћи и до имена и адреса Ваљеваца којих су одлазили и враћали се у бирачки списак. Строго поштујући прописе о заштити података о личности радно тело ће им упутити писмени позив да објасне уочене промене свог пребивалишту.

Љубомир Радовић: Тешко нам је  да поверујемо да се три стотине наших суграђана у року од месец дана тек тако прошетало до неког другог пребивалишта и натраг. Уколико они објасне да су то учинили са оправданим разлогом, или да нису гласали у свом новом пребивалишту, радно тело ће то констатовати у свом извештају Скупштини града и јавности.

У супротном случају, радно тело би наставило свој посао обрадом следећег узорка са градских бирачких места. Такав налаз био би, верујемо, и добар основ за подношење кривичних пријава за НН лица због манипулације бирачким телом на дан 17.децембра.

Шта је, најзад, поента нашег покушаја: пре свега упозорење јавности да бирачка места више нису  једина места где се у Србији могу покрасти избори. Видели смо драстичне примере изборног „туризма”, посебно у Београду. Предлог Локалног фронта је заправо да се до дана избора за одборнике Скупштине града утврди стварни број бирача у Ваљеву.

Не верујемо, наравно, да ће овакав предлог бити  прихваћен. Зато, увек нам остаје онај тежи, али и занимљивији начин: да са својим пријатељима кренемо у обилазак града, од куће до куће и од стана до стана.

Када смо код тога, да разбијемо и фаму о ваљевској опозицији која се у неким медијима намеће још од 18.децембра. Просто поређење броја гласова на парламентарним изборима од 2022. и 2023. године, показује да је групација „Србија против насиља” у две колоне 2022. године добила укупно 10 221 глас, а 17. децембра на једној листи 13 046,  односно скоро 3 хиљаде гласова више.

Ових 13 хиљада и нешто гласова било је 27,73%, што је далеко изнад просека Србије од 23,66%. Бољи резултати забележени су једино у великим београдским општинама, у Новом Саду, нишким општинама Медијана и Пантелеј. Нешто бољи резултат од Ваљева забележили су још Ужице са 29,45% и Панчево са 27,99%. Примера ради, у Шапцу је проценат листе „Србија против насиља” био 24,85, у Крагујевцу тачно 27%, у Чачку 24,43, Краљеву 22,33, Пожаревцу 23,42 и тако даље.

Узгред, отвара се једно занимљиво питање: зашто је опозиција најбоље резултате, често и убедљиве победе, остварила у Београду, Новом Саду и Нишу, градовима који одавно имају и аутопутеве и гасоводе? 

Резултат од 17. децембра даје нам право да се надамо и бољем исходу наредних избора у нашем граду. Охрабрује нас, пре свега, и чињеница да је платформа Локалног фронта са радним називом „Ваљево и тачка” прихваћена од доброг дела опозиционе јавности града. Радићемо на њеном усавршавању са свима који могу и желе да нам у томе помогну.

Вести

Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Са пословником је лако, А ШТА ЋЕМО ЗА ГРАЂАНЕ?

Одборник Локалног Фронта Ваљево у Скупштини Ваљева, Жељко Трифуновић данас је одржао конференцију за медије у холу...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

„Србија против насиља” представљена Ваљевкама и Ваљевцима у насељу Колубара 2

Активисти опозиционих организација окупљених око листе „Србија против насиља” су у понедељак 11. децембра на почетку...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Представљање кандидата са листе „Србија против насиља” из Колубарског округа

На конференцији за медије одржаној испред ваљевске Скупштине, данас су говорили Владимир Ђорђевић и Љубомир Радовић
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Листа „Србија против насиља” на градској пијаци упознавала грађане са програмом

Активисти опозиционих организација окупљених око листе „Србија против насиља” у недељу 3. децембра на градској пијаци...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

ПРОГРАМСКА ПЛАТФОРМА ЗА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ У ВАЉЕВУ 2024.

Овај предлог је покушај да се створи платформа за што ширу предизборну коалицију, због чега је њен радни назив...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ

27. септембра 2023. године Локални фронт Ва одржао је конференцију за медије у Великој сали Скупштине града Ваљева,...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Правда је спора, али (понекад) достижна

Још један од гласноговорника СНС власти, од оних који су делатностблаћења политичких неистомишљеника преузели да би...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

ДА ЛИ СЕ КРШИ ПОСЛОВНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА?

Постоји у Пословнику члан 102 који на чистом српском језику веома јасно говори председнику Скупштине града да је...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Одржана КЗН о иницијативи за смену Председнице Скупштине Снежане Ракић (СНС)

Данас је ЛФВА у Великој Сали Општине Ваљево одржао конференцију за медије о Иницијатици за смену Председнице...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Протест због уклањања Тужитељки које истражују корупцију

Наши активисти из Ваљева али и многи други активисти и појединци из целе Србије, данас су у Београду протествовали...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Инфраструктура Дивчибара приоритет

Добро је што се Дивчибаре граде и напредују. Није добро што се то ради стихијски, без реда, уз кршење многих прописа...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

ИВАН ИЛИЋ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Одговор заменику шефа одборничке групе СНС за који одборник Локалног фронта Жељко Трифуновић није добио реч ради...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Председавајућа Снежане Ракић (СНС) направила скандал у преносу Скупштини Ваљева

На самом почетку 30.седнице Скупштине града Ваљева одржане у понедељак догодио се нови скандал, још једном у режији...
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

Одржана КЗН о квалитету ваздуха

Данас је Љубомир Радовић у просторијама Локалног Фронта одржао Конференцију за новинаре о
Бирачки списак и друга чудеса. Lokalni Front VA

КЗН Ваљево и даље чека План квалитета ваздуха!?

У петак, 10. фебруара 2023. године, удружење грађана Локални фронт Ваљево ће у својим просторијама, у Улици др...