ЉУБОМИР РАДОВИЋ: 

Још једна седница Скупштине града остаће грађанима у горком сећању. Не без разлога, од Локалног фронта проглашен за „проточни бојлер”, највиши орган локалне самоуправе до краја је оголио сукоб са реалношћу који све очигледније показује раскорак између мегаломанских обећања и патуљастих успеха администрације за коју се тврди да је предводи г. Лазар Гојковић.

Као некадашњи одборник у овој скупштини, не могу а да не поменем по грађане веома важне одлуке које је та скупштина усвојила, а Градска управа коју, како тврди Статут, усмерава и усклађује градоначелник, својим нечињењем бацила у запећак дома у Карађорђевој 64. Политика Српске напредне странке не подноси контролу деловања својих експонената: зато Ваљево нема заштитника грађана, зато се не спроводи, чак и не помиње, Локални антикорупцијски план!

Скупштина без главе нема моћи да заиграну Градску управу подсети на кршење закључних чланова Статута града, оних који су прописали да до 1. јануара 2021, да добро сте чули, до 1. јануара претпрошле године, Ваљево добије План развоја града. Шта рећи о Плану квалитета ваздуха усвојеном 2016? План за решавање једног од најтежих проблема грађана Ваљева није одобрило Министарство заштите животне средине, што је неко у Градској управи крио скоро пуних пет година! Има ли одговорности за чињеницу, која је заправо злочин према грађанима, што је још увек само у нацрту План квалитета ваздуха који је требало да се примењује од 1. јануара прошле године?

Од 1. јануара 2022! А већ измиче септембар 2023… Са њим и празно и олако дато обећање да Ваљево, доласком гасовода, више неће бити загађен град!

Локални фронт Ва ће и даље подсећати Ваљевце шта им све дугује једна расипничка и неодговорна власт. И не само то: један од првих задатака будућег сазива Скупштине биће остваривање стратешки најважнијих, а потпуно занемарених одлука, као што је усвајање дугорочног плана развоја града на сасвим другим основама. Локални фронт сматра да град не чине зидови већ људи; један од основних циљева нових јавних политика мора бити стварање услова да у Ваљево долазе да живе и раде млади и образовани људи. Не да из Ваљева одлазе

Све ово неће бити могуће док Скупштина града не постане место где ће се заиста одлучивати о судбини нашег града. И када престане да буде циркус празних обећања, полигон за замагљивање стварности и арена за обрачун са свима који мисле другачије од онога што се врло прикладно зове „политика Александра Вучића”!

ЖЕЉКО ТРИФУНОВИЋ:

Са жаљењем морам да обавестим како је однос према једином одборнику Локалног фронта у Скупштини града пао на још нижи ниво него до сада, ма како се мени чинило да је то немогуће. Инциденти се монотоно понављају од седнице до седнице, да бих у петак, 22. септембра, био, на пример, од највишег службеника Града, оптужен да обмањујем јавност, што и јесте разлог због којег је Локални фронт заказао конференцију за медије управо у овом простору.

Све почиње мојим дописом из маја ове године (копију имате у материјалу) којим сам од градоначелника, у складу са Пословником, затражио копије уговора за прву и анекса за другу фазу пројекта „Чиста Србија”. Како ни до почетка седнице, скоро пет месеци касније, нисам добио тражене документе, јавио сам се за реч како бих рекламирао конкретну повреду Пословника од стране градоначелника. Молим да сада сви заједно погледамо како је та епизода изгледала на седници…

Као што смо и видели и чули, г. Гојковић мени није одговорио због чега евидентно није поштовао одредбе Пословника. Уместо објашњења, он је мене увредио оптужбом да обмањујем јавност! У реду, да видимо шта је истина о пројекту „Чиста Србија”. Одговор смо потражили на званичној интернет презентацији овог подухвата….  

Као што видите, подручје нашег града има три обећања: Ваљево са 102,163 километра канализационе мреже плус 66,351 км мреже у Дивцима и 13,801 км у Лелићу. На овој листи не помињу се никакве фазе, па је мени бар било логично да су сви ови пројекти из прве фазе. Уосталом, то потврђује и садржај странице „Лепа реч Ваљева” са датумом 23. фебруар 2022…

Није ми тешко да још једном издвојим кључне реченице из текста који је пред нама:

  • 1. Момировић је рекао да је Ваљево подељено у неколико целина и да очекује да ће радови кренути од марта до јуна;
  • 2. Ваљево је ушло у приоритет, крећемо да градимо и уверен сам да ће за годину и по дана бити завршена канализациона инфраструктура, а за три године и изграђена постројења за пречишћавање отпадних вода.

Ко, дакле, овде обмањује јавност? Одборник Жељко Трифуновић који је само користио право из Пословника и тражио информације од градоначелника који је наведене уговоре потписао и, ваљда, и прочитао?

Ако је јавност обмануо министар Момировић, што њему иначе није први пут, очекујем да се г. Гојковић огради од његових изјава које одиста немају никакве везе са стварношћу. У суштини, Гојковић је постао саучесник у обмани дугој скоро 200 километра тиме што је све те куле и градове поставио на званичну интернет презентацију Града Ваљева. Најзад, да би себи још више нашкодио, г. Гојковић је врло дрско на седници Скупштине града, оптужио једног одборника да о томе обмањује јавност!

Наравно, све ово што смо до сада видели доставићу и г. Гојковићу са захтевом да ми се јавно извини, најкасније до наредне седнице Скупштине или на њој. Надам се да ће до тог часа престати да од очију јавности крије и тражене уговоре за обе фазе пројекта „Чиста Србија”.

Још један гаф Лазара Гојковића са ове седнице: ничим натеран, јасно и гласно је изјавио да ниједан град у Србији у последње три године није добио више новца из Републике од Ваљева!

Локални фронт је проверио податке о укупним подстицајима регионалног развоја за 2020, 2021. и 2022. годину које објављује државна Агенција за привредне регистре. Подаци су у прилогу материјала, а овде су одштампане и табеле са износима подстицаја за градове и општине који су добили већа средства од Ваљева. Жао ми је што ћу разочарати г. Гојковића, али Ваљево је у три године било веома далеко од врха: 2020. било на 33. месту, 2021. је скочило до двадесетог, а у протеклој години пало на место број 34! Толико о ускоро бившем градоначелнику…

Зато, неколико речи и о будућем градоначелнику Ваљева: за разлику од две фигуре којима нас је до сада усрећила Српска напредна странка, нови човек на том месту биће личност. Личност свесна законске обавезе да о свом раду подноси извештаје Скупштини и грађанима Ваљева! Личност која неће обмањивати грађане Ваљева јефтином страначком пропагандом…

Вести

СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Правда је спора, али (понекад) достижна

Још један од гласноговорника СНС власти, од оних који су делатностблаћења политичких неистомишљеника преузели да би...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

ДА ЛИ СЕ КРШИ ПОСЛОВНИК СКУПШТИНЕ ГРАДА?

Постоји у Пословнику члан 102 који на чистом српском језику веома јасно говори председнику Скупштине града да је...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Одржана КЗН о иницијативи за смену Председнице Скупштине Снежане Ракић (СНС)

Данас је ЛФВА у Великој Сали Општине Ваљево одржао конференцију за медије о Иницијатици за смену Председнице...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Протест због уклањања Тужитељки које истражују корупцију

Наши активисти из Ваљева али и многи други активисти и појединци из целе Србије, данас су у Београду протествовали...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Инфраструктура Дивчибара приоритет

Добро је што се Дивчибаре граде и напредују. Није добро што се то ради стихијски, без реда, уз кршење многих прописа...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

ИВАН ИЛИЋ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Одговор заменику шефа одборничке групе СНС за који одборник Локалног фронта Жељко Трифуновић није добио реч ради...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Председавајућа Снежане Ракић (СНС) направила скандал у преносу Скупштини Ваљева

На самом почетку 30.седнице Скупштине града Ваљева одржане у понедељак догодио се нови скандал, још једном у режији...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Одржана КЗН о квалитету ваздуха

Данас је Љубомир Радовић у просторијама Локалног Фронта одржао Конференцију за новинаре о
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

КЗН Ваљево и даље чека План квалитета ваздуха!?

У петак, 10. фебруара 2023. године, удружење грађана Локални фронт Ваљево ће у својим просторијама, у Улици др...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Умро Богољуб Арсенијевић Маки

Са огромним болом, тугом и неверицом, примили смо вест да је данас преминуо Богољуб Арсенијевић Маки, уметник,...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Ако коза лаже…

Догађаји са последње седнице Скупштине града Ваљева, сведоче о томе да одборници владајуће већине обмањују јавност и...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Бирачки списак и друга чудеса

У четвртак, 25. јануара 2024. године, Локални фронт Ваљево је одржао конференцију за медије поводом „изненађујућих”...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Са пословником је лако, А ШТА ЋЕМО ЗА ГРАЂАНЕ?

Одборник Локалног Фронта Ваљево у Скупштини Ваљева, Жељко Трифуновић данас је одржао конференцију за медије у холу...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

„Србија против насиља” представљена Ваљевкама и Ваљевцима у насељу Колубара 2

Активисти опозиционих организација окупљених око листе „Србија против насиља” су у понедељак 11. децембра на почетку...
СКУПШТИНА БЕЗ ГЛАВЕ. Lokalni Front VA

Представљање кандидата са листе „Србија против насиља” из Колубарског округа

На конференцији за медије одржаној испред ваљевске Скупштине, данас су говорили Владимир Ђорђевић и Љубомир Радовић