2012.

Тек постављено аутоматско мерно место Агенције за заштиту животне средине на Булевару владике Николаја (http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=22) први пут је забележило прекорачења допуштених вредности суспендованих честица ПМ10(1). Број 2010 у линку је аљкавост Агенције, једна од мањих, као што ћемо видети.

Како су и у две наредне  године Ваљевци такође удисали прекомерно загађени ваздух треће категорије тадашња градска власт морала је да примени мере из члана 31 Закона о заштити ваздуха и донесе тзв. План квалитета ваздуха, чија израда је започета 2015.године. У међувремену смо имали локалне изборе на којима је коалиција СНС-СПС остварила убедљиву већину у Скупштини града.

2016.

Пословично неодговорни, неосетљиви и непособни нови властодршци нису се журили да олакшају дисање грађанима чији су их гласови довели у удобне фотеље, те је План квалитета ваздуха за период 2016-2021. усвоје на самом крају 2016. и објављен у градском Службеном гласнику број 17 од 28.новембра(2).

Није то, на жалост, била једина изгубљена година у којој градске власти нису чиниле дословно НИШТА од онога што им је, пре свега, налагао закон!

О савести те гарнитуре неспособњаковића и савести гарнитуре која је дошла после ње нема разговора. Да су је имали поштедели би животе много стотина наших суграђана који су од тада до данас сваке године умирали од последица удисања прекомерно загађеног ваљевског ваздуха!

2017.

Крајем године Ваљево је посетио Горан Триван, министар заштите животне средине. Том приликом презентиран му је извештај скупштинског савета за здравство који је указивао на загађени ваздух као један од узрока драстичног пораста броја малигних обољења у Ваљеву. Министар је хладнокрвно изјавио да ћемо се, ако су изнети подаци тачни, сви ми у Ваљеву погушити, а затим сео у кола и вратио се у не баш много мање загађени Београд.

2018.

Пошто План квалитета ваздуха нико од надлежних није ни помињао пуну годину дана, одборник Локалног фронта Љубомир Радовић у марту се обратио писмом(3) тадашњем председнику Скупштине града   Милораду Илићу, тражећи да се отвори јавна расправа о извршавању обавеза градских служби које проистичу из Закона о заштити животне средине, из Плана квалитета ваздуха за период 2016.-2021 и Плана заштите животне средине града Ваљева за период 2016.-2025. Овај предлог председник и скупштина су потпуно игнорисали, поставши тако саучесници у дугогодишњем убијању грађана Ваљева!

Када је постало очевидно да градска управа не зна, не уме и не жели да се бави смањењем загађења, са почетком сезоне грејања Локални фронт је започео кампању притиска на власт, чији врхунац је био захтев да се отвори јавна расправа о теми од које се власт СНС-СПС нојевски крила пуне две године. Предлог (4) је, у складу са законом, својим потписима подржало 1574 Ваљевки и Ваљеваца.

Јавна расправа, али не са траженом темом извршавања обавеза градских служби, већ под неутралном етикетом “о смањењу аерозагађења” одржана је крајем децембра. Као допринос макар и овако мањкавој јавној расправи, Локални фронт понудио је материјал (5) који је веома детаљно, са мноштвом доказа, приказао размере загађења у годинама од 2012. на овамо.

Очекивано, и извештај Агенције за заштиту животне средине за 2018.годину (6) на страни 44 показаће да је у нашем граду ваздух у свим годинама од 2012. до 2018.непрекидно био у трећој категорији-прекомерно загађен.

2019.

Ова година остаће запамћена као прекретница, не због решења којим је градоначелник Гвозденовић формирао “стручни тим за смањење аерозагађења” који је после неколико месеци нестао из видокруга јавности, већ због несумњивог доприноса овог тима у идентификовању највећег појединачног загађивача — старе енергане “Крушика” (7) и извршених мерења која су потврдила да са овог места, сагоревањем 3 до 5 тона најгорег колубарског лигнита, потиче понекад и до 25% укупне количине загађујућих материја у ваљевском ваздуху!

Тадашњи градоначелник (8) и тадашњи директор “Крушика” (9) усудили су се да пишу тадашњем министру са заједничким вапајем да Министарство заштите животне средине помогне замену  лигнита неким мање опасним горивом. Ако је на ове вапаје из министарства стигао неки одговор, он се није појавио у јавности.

 Допринос Агенције за животну средине свео се на једну фотографију(10) под насловом “Ваљево добило мобилну станицу за контролу квалитета ваздуха”. На фотографији се виде директор Агенције, амбасадор Велике Британије и неколико неидентификованих ликова испред возила у којем се ваљда налази чувена “мобилна станица”.

Поменуто возило никада више није виђено у нашем граду, нити су се икада било где појављивали резултати из “мобилне станице”.

Ваљда да би  Ваљевцима мало помогла и умирила сопствену савест, аљкава Агенција у извештај за 2019. на страну 42  уноси нову табелу, у којој се стање загађења Ваљева приказује тек почев од 2015. године. Овај потпуно нетачан податак добро је послужио неодговорним, неосетљивим и неспособним службеницима града који, ако уопште говоре о ваздуху, тврде да је он загађен тек од 2015, а не од 2012. године (Извештај о стању квалитета ваздуха у граду Ваљеву за период од 2015. до 2019. године) (11) .

(Да би ствар била гора поменути фалш документ као један од ослонаца користи и реномирани ЦИП у свом нацрту Плана квалитета ваздуха града Ваљева за период 2022.-2027. Али до тог плана има још много месеци нерада и својеврсних пикантерија незналица у градској власти…)


2020.

Прва године пандемије у Ваљеву ће остати запамћена и по првој посети председника СНС граду који ће га ускоро прогласити за свог почасног грађанина. Ова особа, заправо, и није била у посети Ваљеву, већ само у посети “Крушику” пред чијом главном капијом су га чекали активисти  Локалног фронта са паролом “Ниси добродошао (12)”. Порука је била јасна: не требају нам посете људи који ништа нису предузели да казне припаднике најужег круга функционера СНС који су учествовали у нечувеној пљачки “Крушика” преко познатих приватних фирмица.

Избегавши главну капију, председник СНС је одржао говор окупљеним радницима “Крушика”. Стару  енергану, највећег тровача Ваљева, није помињао, још мање Александра Обрадовића који је на  пљачку “Крушика” упозорио јавност, да би и дан данас био под суспензијом и под измишљеним оптужбама са којима чак ни најдрскији заговорници СНС не смеју да се појаве на неком суду.

Радницима “Крушика” обећане су десетине милиона евра помоћи. Евре нису видели; једино што су видели било је да им се месецима не исплаћују доприноси ни за пензијско, ни за здравствено осигурање!

У новембру 2020. године Ваљево је са Новим Пазаром поделило сумњиву почаст најзагађенијег града (13) у Србији. Ова два пасторчета власти имали су по 25 дана прекорачења дозвољене дневне концентрације ПМ10.

Сада знамо како је живети у граду који у једном месецу има само пет дана у којима сме да се дише пуним плућима…

2021

Ово је била последња година (не)примењивања Плана квалитета ваздуха града Ваљева из 2016, година у којој нико више није ни помињао стручни тим за смањење аерозагађења.

Уместо да најаве израду новог плана квалитета ваздуха, од 2022. до 2027.године, нови градски оци помало стидљиво су обелоданили запањујућу чињеницу да Министарство заштите животне средине никада није одобрило “План квалитета ваздуха 2016.-2021.”!!!!

Добар изговор за нерад и нечињење, зар не?

Да ли је на време започет рад на изради будућег плана, за године од 2022.до 2027?

Уговор (14) са Саобраћајним институтом ЦИП из Београда и “Сет” д.о.о. из Шапца потписан је 10.августа 2021. Да ли су четири месеца довољна да се направи добар нацрт плана, обави јавна расправа, план усвоји и испланирају буџетска средства за предвиђене активности, као би примена почела већ првих дана 2022.године?

Нису, наравно. Неодговорни, неосетљиви и неспособни изгубили су још једну годину у којој ништа није учињено да  се Ваљеву олакша дисање.

Годишњи извештај Агенције за заштиту животне средине за 2021.годину (15) објављен је са рекордним закашњењем. И тужним закључком на страни 86: Ниш, Ужице, Панчево, Ваљево, Нови Пазар, Суботица, Смедерево и Косјерић су били прекомерно загађени услед прекорачења граничних вредности суспендованих честица PM10 и PM2.5

Истине ради, догодило се још нешто у овој години: на брзину је заказана и одржана јавна расправа (16) о Нацрту програма заштите ваздуха у Србији са акционим планом за период од 2022.до 2030.године. У овом плану Ваљево је препознато као један од најугроженијих градова у Србији, за који су предвиђени посебни фондови из средстава Републике и од донатора, са минималним планираним износом од 13,9 милиона евра за наш град.

Локални фронт је учествовао и у овој јавној расправи са својим предлозима и примедбама (17). Оно на чему смо највише инсистирали било је увођење законске обавезе за спровођење усвојених планова о заштити ваздуха и обавезе да локалне самоуправе у својим буџетима планирају потребна средства за спровођење планираних мера.

Извештај (18) о одржаној јавној расправи показује да наши, као и многи други предлози нису наишли на разумевање.

Ни Влада Србије на челу са г-ђом Брнабић није превише журила са применом усвојеног плана. Он је на седници владе усвојен тек 8. децембра 2022. године (19) заједно са акционим планом (20).

Пуних годину дана од одржавања јавне расправе. Тако је много хваљена влада још једном потврдила да јој је здравље грађана Србије последња рупа на свирали.

Иза нас је, дакле још једна година у којој се ни на нивоу Републике НИШТА није радило на спровођењу усвојеног програма.

2022.

Нацрт Плана квалитета ваздуха за град Ваљево (21) светло дана угледао је тек у новембру пред јавну расправу о овом изузетно важном документу. У међувремену доживели смо још један примера немара, незнања и неспосбности Агенције за заштиту животне средине. Аутоматско мерно место у Ваљеву није радило од 13.до 21.јула (22) тако да ћемо ове године моћи да се похвалимо са осам јулских дана у којима нам је ваздух био без једног јединог трага  неког загађења!

(Кажу да је разлог за ово био неплаћени рачун за струју, али се нико није потрудио да Ваљевце бар обавести због чега се овакви ексцеси догађају).

Локални фронт и овога пута је имао своје предлоге и примедбе на понуђени нацрт, поднете још 26.новембра (23). Не знамо каква је реакција обрађивача, извештај о јавној расправи још није објављен…

У међувремену је, у процедури усвајања буџета за 2023.годину, усвојен и амандман одборника Локалног фронта Жељка Трифуновића којим су обезбеђена средства за израду Локалног регистра извора загађивања.

Мали корак, али…

2023.

Начели смо други месец нове године. Да ли градска управа нешто ради са нацртом Плана квалитета ваздуха. Или чека и крај ове године, по примеру председнице владе коју толико хвале…

Линк са документацијом о квалитету ваздуха

drive.google.com/drive/folders/17kaumIdKU_cM9_sgK-KheBpXRx0YaLmO? usp=sharing