Изборник Затворити

Штабу за ванредне ситуације града Ваљева

Дана 15. марта, према информацији са званичне интернет презентације Града, Штаб за ванредне ситуације формирао је тзв. Стручно-оперативни тим за епидемије. Штаб је за руководиоца тима одредио др Марију Гавриловић, директорку Завода за јавно здравље?! Није ми намера да се бавим оваквим избором, али Вас подсећам на тренутну ситуацију у којој се налази институција којом г-ђа Гавриловић руководи.
Од тог тренутка до данас, 26. марта, грађани Ваљева ни од Стручно-оперативног тима ни од Штаба за ванредне ситуације не добијају никакве информације о броју наших суграђана заражених корона вирусом и броју грађана Ваљева којима је одређена мера изолације.
Из разговора са грађанима и обавештењима која су ми, као одборнику, била достављена на разне начине, сазнао сам, нпр, да је у неким радним организацијама настављен процес производње иако највећем броју запослених није обезбеђена ни минимална заштита од заразе. Морам навести да су изричито наведени привредни субјекти са већим бројем запослених: „Вали“, „Крушик“ и „Ковачки центар“.
Недостатак поузданих и званичних информација, по правилу даје нежељене ефекте: градом почињу да круже гласине, полуистине или потпуне измишљотине. Податак да преко 10% заражених у Србији долази са подручја Ваљева даје овом питању додатну тежину.
Управо зато сам принуђен да Штаб за ванредне ситуације и тело које је Штаб формирао подсетим на одредбе Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Члан 13 овог закона дефинише градске штабове за ванредне ситуације као једну од снага система чија обавеза је управљање ванредним ситуацијама. Члан 17 изричито наглашава да се план заштите и спасавања предвиђен овим законом примењује и у ратном и ванредном стању.
Посебно захтевам да обратите пажњу на члан 9:
Надлежни органи благовремено и потпуно информишу јавност о ризицима од катастрофа, релевантним подацима и мерама за заштиту од њихових последица, као и о другим мерама које се предузимају ради управљања ризиком од катастрофа.
У неколико наврата сам, као одборник, покретао питање квалитета рада градског Штаба за ванредне ситуације. Овај орган од свог конституисања у 2016, на пример, није успео да сачини законом прописану Процену ризика од катастрофа која би могла да добије сагласност МУП. Располажем податком да тај посао није био довршен ни на дан 31. јануара ове године. Непостојање Процене ризика зауставило је и израду по закону обавезног Плана заштите и спасавања који би у актуелној ванредној ситуацији вероватно добро дошао.
Молим овом приликом да се Штаб за ванредне ситуације нашег града најзад отвори према грађанима и изађе у јавност са најважнијим подацима. Док ово пишем, рецимо, страница covid19.dat.gov.rs, даје податак да је на дан 25.03.2020. на подручју Ваљева коронавирусом зараженo више од 40 особа. Многим нашим суграђанима ови подаци нису доступни и зато је неопходно изнети истину и кроз званична саопштења Штаба или стручно-оперативног тима, у свим локалним медијима.
Хвала!
Ваљево, 26.03.2020. Љубомир Радовић