Изборник Затворити

НАШ 9. МАРТ

Дејан Ђерић Ђенка:
Данас је 9.март. Одавно није 1991. година, али као да јесте.
Пре тачно годину дана, Локални фронт Ваљево је са нашег фронта, главне капије „Крушика“, послао свемоћном председнику највеће странке једину могућу поруку – ниси добродошао!
Није се усудио да прође поред нас. Спроведен је кроз споредну капију. На масовном скупу, радницима „Крушика“ је обећао куле и градове. За то време, „најсмешнији вирус“ је већ харао Србијом. Иако је то знао, ћутао је о чињеници да је свако окупљање искра која ће распалити ново жариште.
У години која је од тада протекла разболело се преко осам и по хиљада Ваљеваца. Умрло, кажу, њих 180. Од последица загађења „ваздуха“ који сви видимо, још на стотине. Чак и они који пред тим бројевима окрећу главу, болно су свесни трагичне истине.
Сличне болне истине свесни су и радници „Крушика“. Не вреде празне председникове приче. Запослених је све мање, нема нових послова на видику, нема ове године ни нових обећања. Шаргарепа је поједена, остао је само штап.

Иван Манић:
Много пре короне Србија је била заражена корупцијом и криминалом. Одавно гледамо како послушни играчи у навијачким дресовима растурају протесте, туку окупљене грађане и праве бакљаде по крововима. Сметају им неке изложбе, неки новинари, неки глумци, или просто неки непослушни грађани.
А онда је, гле чуда, након „Крушика“ и „Јовањице“ и председник највеће странке приметио да у Србији буја криминал. Он то, наравно, до скоро није видео. Ти исти, сада непослушни играчи, постали су опасни. До сад само по нас. Чини се сада и по њега.
Поштени и лојални министар полиције је у међувремену постао поштени и (не)лојални министар одбране. Рекло би се „рокада“, тактичка жртва фигуре у шефовој партији шаха са грађанима. Потписи два министра омогућили су милионе евра зараде рођацима, кумовима и, вероватно, заслужним теткама. Ко зна, тетке можда и проговоре.
Градска управа, ипак је морала признати да грађанима Ваљева припада 825 милиона динара у акцијама „Крушика“.
Шта је још година за нама донела? Ах да, пробали су и да униште ЛФ ВА. Па ипак, ето, Локални фронт Ваљево и даље живи, бори се и јачи је него пре.
За све који су се продали за крупније и ситније мрвице са стола најмоћнијих само једно питање – Докле?
За све остале порука – Нећемо одустати!