Изборник Затворити

КОНКУРСИ РАСПИСАНИ, ШТА ДАЉЕ?

 

На страници Министарства заштите животне средине су 1.фебруара објављена три конкурса за доделу средстава локалним самоуправама: за суфинансирање пројеката набавке, замене, реконструкције и санације котларница, за пројекте смањења загађења ваздуха које потиче из индивидуалних извора, као и за пројекте пошумљавања ради заштите и очувања предеоног диверзитета.

Рок за подношење захтева у сва три случаја истиче 16.фебруара. За први пројект Министарство је предвидело 200 милиона динара, за други и трећи по 100 милиона.
Шта од ових конкурса може да очекује једини град у Србији који од почетка озбиљног мерења загађења 2012. године, непрестано удише прекомерно загађени ваздух, ваздух треће категорије?

Да ли се ова средства могу користити за суфинансирање појединачно највећег загађивача ваљевског ваздуха, старе енергане „Крушика“? Простор за ово, чини нам се, оставља само други конкурс- смањење загађења ваздуха пореклом из индивидуалних извора. Ако то буде могуће, нисмо сигурни у којој ће мери бити испуњен критеријум 3-спремност пројекта за реализацију. До нас допиру контрадикторне информације: пре годину и по дана директор ХК „Крушик“ писао је Министарству да је завршен идејни пројект за прелазак енергане на гас. То потврђује и бивши градоначелник Ваљева у свом писму министру Тривану од 10.јула 2019. Ових дана, опет, директор „Крушика“ говори да је тек потребно урадити читав низ пројеката.

Што свакако неће бити могуће до 16.фебруара…

Остаје нам, дакле, већ најављени пројект замене горива у котларници у Сувоборској улици чија је реализација најављена за период мај-септембар ове године. Других детаља о току овог подухвата за сада немамо.

Морамо овде поменути да је стручни тим за смањење аерозагађења доста детаљно разрадио варијанте субвенционирања домаћинстава, да би градска управа претпрошле године одговорила како такав поступак није законит. Надамо се да постојећи пројект може бити прилагођен пре 16.фебруара и пријављен на конкурс.

Ово је прилика да подсетимо како је наш град, званично најзагађенији у Србији по квалитету ваздуха, до сада пролазио са средствима које је Република издвајала за заштиту животне средине и еколошку инфраструктуру. Агенција за привредне регистре води евиденцију о овим подстицајима почев од 2017. године. Закључно са јуном 2020, Ваљево је ова средства добило само два пута у укупном износу од 18 милиона 312 хиљада динара. У истом периоду Лесковац је примио 142 милиона, Темерин 120, Нова Варош скоро 60, Пирот скоро 55.

Ову листу љубимаца републичких власти завршавамо суседном општином Уб. Она је у два наврата добила укупно 75 милиона динара за заштиту животне средине.
Какви ће критеријуми, дакле, бити примењени у расподели понуђених 400 милиона?

Грађани Ваљева то изгледа неће сазнати. Као што ни до сада нису знали,зар не?

Ово саопштење можете погледати и на следећим страницама:

www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/10443/Konkursi-su-raspisani-da-li-Valjevo-ima-projekte.htm

www.vamedia.info/2021/02/lokalni-frontkonkursi-raspisani-sta-dalje/

www.valjevski.rs/lf-va-konkursi-raspisani-sta-dalje/

www.valjevskaposla.info/lokalni-front-konkursi-raspisani-sta-dalje/