Изборник Затворити

Извештај одборника Љубомира Радовића

На крају свог четворогодишњег мандата у Скупштини града, самостални одборник и активиста Локалног фронта Ва, Љубомир Радовић обратио се медијима и том приликом подсетио јавност на своје активности у локалном парламенту.

„Пре свега желим да подсетим да Локални фронт Ва, од свог настанка 2017. године, инсистира на принципу одговорности. Вођен тим принципом, сматрам се дужним да грађанима Ваљева, које сам у претходном периоду представљао у Скупштини града, известим о својим најзначајнијим активностима.

Ljubomir Radovic- Lokalni Front ValjevoАктивно сам учествовао у раду на свих, готово 40 седница Скупштине града.И поред свих напора скупштинских функционера и већине одборника владајуће већине да обесмисле расправу по важним питањима, аргументовано, пристојно и достојанствено сам заступао грађане који су ми указали поверење. Својим радом покренуо сам бројне веома важне теме и предлагао решења у интересу свих грађана, за шта је Скупштинска већина углавном била глува. Инсистирао сам на томе да се са дневног реда повлачи материјал који је, најчешће, био некомплетан и веома лоше образложен. Захтевао сам да се прекине са по грађане штетном праксом да се по хитном поступку, пар дана уочи скупштинског заседања, дневни ред допуњава важним темама.

Поред инсистирања на одговорност и представника власти, сматрам веома важним то што сам инсистирао на јавности рада Скупштине, као и комплетне Градске управе. Борио сам се против проширивања овлашћења градоначелнику, као и против корупције у јавним набавкама. Подсећам грађане Ваљева да сам приликом једне такве активности указао на пљачку грађана Ваљева додељивањем огромног буџетског новца фантомским медијима са седиштем ван нашег града, након чега је уследио покушај од стране истих да ме лично и професионално дискредитују. Првостепеном одлуком Основног суда у Ваљеву успео сам да докажем да се новцем грађана обилато финансирају људи задужени за ширење лажи, вређање и збуњивање јавности. Отворено сам се супротставио нападима истих лица на новинаре.

Одупирање проширивању овлашћења градоначелника десило се на Скупштини града приликом расправе о актуелном Статуту града, приликом које сам јасно показао да предлог новог Статута није добар, покушавши да га допуним са преко 20 амандмана. Од осталих одборника сам тражио да хитно реагују поводом недостојног понашања првог човека града и  поткрепио чињенице које су откриле његову неспособност у управљању градом. Реакција је оба пута изостала, одборници окупљени око СНС-а и СПС-а су наставили са слепом подршком Слободану Гвозденовићу, који је данас препознатљив и под надимком Конрад.

Коначно, у Скупштини града Ваљева сам  успео да покренем тему загађеног ваздуха, чиме је овај озбиљан проблем с правом доспео у жижу јавности.  Најзад смо сазнали ко је и зашто највећи загађивач ваљевског ваздуха, а данас чак и они који су овај проблем скривали од грађана у предизборној кампањи нуде нека решења.

На Скупштини сам упутио и неколико десетина одборничких питања. Ни на једно одборничко питање нисам добио одговор, иако Пословник о раду Скупштине јасно говори да је то била обавеза скупштинских функционера и службеника градске управе. Бројна питања сам упутио и некадашњем Поверенику за информације од јавног значаја, захваљујући чему су неке од тема у Скупштини уопште и покренуте. Безуспешно сам захтевао да се у Ваљеву коначно догоди Омбудсман.

Поред свега наведеног за скупштинском говорницом сам покренуо и питања кршења Закона у процесу избора одређених функционера, као што је то случај са правобранилаштвом.

Јавност Ваљева сам наседницама Скупштине града упознао и са проблемима са којима се суочавају наши суграђани, који су свесно сакривани од очију грађана. Поред проблема грађана који живе у самом граду, реаговао сам и представио велике проблеме у животима мештана Петнице, Пријездића, Лознице, Каменице, Кланице…

Много тога урађеног се не може ни поменути за ово кратко време. Од суграђана очекујем да објективно проценесвештојеурађено у претходном периоду.

Коначно, још 28.4.2020. године сам потпредседнику Скупштине упутио захтев за хитним одржавањем седнице Скупштине града на којој би се расправило о дешавањима у Ваљеву током ванредног стања, о невероватном трошењу новца из буџета, као и о улози фамозног Штаба за ванредне ситуације. Одговора, као и много пута до сада, није било!? Из тога се најлакше може извући одговор на питање како је радила актуелна власт у претходном мандату.“

Љубомир Радовић