Изборник Затворити

ГОСПОЂА МИНИСТАРКА У ВАЗДУХУ

 

Госпођа нова министарка заштите животне средине вероватно није сама одабрала наслов за свој интервју, објављен у суботњем издању „Блица“. А баш лепо звучи кад неко обећа „Улагања у чистији ваздух у Србији биће већа него икад“.

mrljaМеђутим…
Пре свега, није баш тешко надмашити досадашња улагања у заштиту ваздуха у Србији. Као и у Ваљеву, она су била практично невидљива.
Шта је, дакле, обећала госпођа Вујовић? Поднаслов у „Блицу“ тврди да ће једна од кључних промена бити субвенције за замену котларница у државним установама и домаћинствима. Нових гасовода у овим обећањима-нема.
У буџету Републике за 2021. оваквих субвенција има исто колико и у буџету града Ваљева. Нека средства постоје, али ће њих добити увознички лоби за подстицање увоза возила са новим типовима мотора. Министарка још не зна да саобраћај емитује само око 6-7 одсто загађења у ваздух Србије, али зато добро зна где је масна зарада за увознике.

automobilПошто је Ирена Вујовић најавила да ће буџет за екологију (дакле, не само за чистији ваздух!) бити већи него икада, новинар „Блица“ је питао који ће то велики пројекти бити реализовани у 2021. години. Црно на бело, набројана су постројења за пречишћавање отпадних вода, канализацона мрежа, центри за управљање отпадом, дивље депоније…upitnik
О ваздуху ни слова. О Ваљеву ни слова. Још горе, ваздуха неће бити ни у обећаној кредитној линији Развојне банке Савета Европе, нити у кредиту тек траженом од Европске банке за обнову и развој.
Како ће министарство помоћи угроженим градовима? Кроз субвенције и планиране конкурсе за јединице локалне самоуправе, одговара министарка.
Дивно. Стижемо до најдраже нам локалне самоуправе: ако се ова обећања остваре, да ли Град Ваљево има бар један озбиљан пројект за смањење аерозагађења? Или ћемо нешто смандрљати и спискати добијене паре. Као за депонијску преграду на Градцу или за уређење Петничке пећине.
Није госпођа Вујовић, послушни војник своје партије, пропустила да за загађени ваздух окриви тамо неке који су 12 година били на власти, а ништа нису урадили на заштити животне средине. Па се похвали обећањем да ће (већ!) током ове године биће израђен Нацрт Националног програма заштите ваздуха и бити дефинисани циљеви који се односе на квалитет ваздуха и мере за њихово постизање.
Следи део који ће многе ваљевске редакције још једном цензурисати:
Да је министарка прочитала један од основних закона свог ресора, Закон о заштити ваздуха, мудро би ћутала. Овај закон од 2013. године, прописао је да Стратегија заштите ваздуха мора бити донета до 1.јануара 2015.године.
Закон о заштити ваздуха 2013. је усвојила влада чији је председник био Ивица Дачић, први потпредседник Александар Вучић. Владу је потом водио овај други, све док га у тој фотељи није заменила Ана Брнабић.
А Стратегије нема па нема…

puz