Изборник Затворити

ЋУТАЊЕ ЈЕ ЗЛАТ(Н)О

 

Пре тачно три године у центру града постављен је светлећи рекламни билборд. Поставио га је извесни обреновачки инвеститор. То није вест. Вест је да ни после три године нема одговора на питање  – ко га је поставио, а потом и оставио, без иједног званичног документа градских инспекцијских служби?
Подсећања ради, Локални Фронт Ваљево је само месец дана након што је билборд засветлео на општу радост свеколиког грађанства које нико ништа не пита, започео читав низ радњи како би у име тог истог грађанства којима сви полажемо рачуне тражио смислене одговоре. Редом смо:
1. 19. марта 2018. године поднели комуналној инспекцији писмену пријаву о бесправно подигнутом објекту, као и захтев за његово уклањање.
2. 24. јула 2018. године писали руководиоцу Одељења за инспекцијске службе и поставили неколико питања на ову тему и захтевали одговор.
3. 10. августа 2018. године добили следећи, лаконски одговор: „Oбјекaт је био предмет инспекцијског надзора. Инвеститор је још 27.априла (два месеца након постављања билборда, прим. аут.) добио одобрење за постављање (сада некаквог) рекламног паноа, па се потом (чак) жалио на такво одобрење. Поступак по жалби води се пред надлежним одељењем, по чијем окончању ће инспекција предузети одговарајуће радње, а о чему ћете бити накнадно обавештени.” Накнадно обавештење, погађате, није никада стигло.
4. истим дописом руководиоцу одељења за инспекцијске послове поставили директно питање: да ли сте током овог поступка уочили евентуалне прекршаје из члана 53 став 1, тачке 1 и 2 Закона о инспекцијском надзору? Да појаснимо, ради се о посебним случајевима одговорности службених лица, какав је, на пример, случај да иснпектор не предузме мере или радње за које је овлашћен, или ако не покрене поступак утврђен законом, а био је дужан да то учини.
5. током наредне две године, 2019. и 2020., понављали своје легитимне и аргументоване захтеве.

Ситница? У поплави безакоња у које је Ваљево потонуло, где нико не одговора за корупцију у јавним набавкама, где се паре грађана арче на бесмислене пројекте и опрост пореских дугова партијским пријатељима, на финансирање фантомских медија и функционерску кампању, ви сте запели за овај јадни дисплеј на „Централу“! Е па, није ситница.

Обавеза инспектора била је да наложи да се бесправно подигнути објект уклони. Он то није учинио. Обавеза његовог руководиоца била је да га због тога позове на одговорност. Ни овај службеник није учинио оно што му налажу закон и његова радна, па и морална обавеза.

Обавеза Локалног Фронта Ваљево је била, јесте и биће да у име оних који заслужују одговоре, а који подржавају, па чак и оних који не подржавају наше напоре за боље и праведније друштво, грађана овог града, увек и изнова испуњавамо своју дужност – захтевамо правду, право и поштовање закона.

Прошло је три године.

Онима који очигледно не схватају упућујемо на још једну годишњицу златног ћутања поруку – нећемо одустати.

Срећан нам свима Дан државности Србије, земље коју сви толико волимо.