Изборник Затворити

Мали и велики проблеми мештана Петнице

Мештани Петнице су се данас обратили медијима, јер како кажу једино им је то преостало, износећи бројне проблеме са којима се суочавају годинама уназад.

У овом делу месне заједнице гравитира око 175 домаћинстава, а на канализациони слив је могуће прикачити стотинак кућа. Већ 30 година, 475 метара главног вода за канализацију, град није успео да доведе.

Petnica Lokalni Front Valjevo Izbori 2020Годинама уназад су се мењале власти, иста слика, иста ситуација. Ипак, овде се ништа битно није променило. Канализација која нам је битна не постоји, а канали цуре и преливају људима у дворишта и куће. Ту је пре пар година била поплава, однела је човеку целу њиву, штету му нико није надокнадио. Многима су поплављене куће и помоћни објекти због затрпаних канала, ни њима нико штету није надокнадио. Пре седам година је урађен овај пут, Смрдан – Обрадовића куће (1.600 метара). У целој траси је сада катастрофа – кренуло је клизиште, испуцао је асфалт, тако да су то бачене паре. Троше се народне паре немилице, а ми живимо у јаду и беди. Наши суграђани имају огроман проблем због канализације. Тражили смо првенствено да очисте овај канал, који се излива и смрди, јер се све фекалне воде сливају у овај канал и иду до Белега. Нико се није удостојио да то уради. Тендери се расписују, фирме су са стране. Мислим да наш град има способне људе који могу то да ураде. Пројекат за канализацију имамо 30 година, сами о свом трошку смо га израдили, али град не жели да уради канализациону мрежу. Сада нама кажу да пројекат не важи и да је застарео због финансијске позиције. Када је рађена реконструкција регионалног пута, обећали су да ће канализација бити урађена. Сада кажу ради се бициклистичка стаза и наводно ће ићи у склопу ње. Са стране на којој планирају да раде стазу је градски водовод. Пукла је цев, а канал излива преко тога и цури на све стране.

Вода прелива из септичких јама, људи чисте, плаћају „Видраку“, али проблем настаје поново за два дана. На другом путу проблем је велика бара, једном мештанину не дозвољавају да проведе пропуст, пола њиве му је поплављено. То је проблем већ 30 година и нико из Градске управе се није удостојио да дође да то реши.

Медијима се потом обратио Жељко Трифуновић, мештанин Петнице, активиста Локалног Фронта Ва и кандидат за одборника на листи ГГ ЛОКАЛНИ ФРОНТ ВА – СЛОБОДНИ ЉУДИ.

“У фебруару су представници града долазили у месну заједницу на састанак, где су конкретно обећали да ће у току наредне седмице канал бити очишћен. Од тог састанка је прошло четири месеца и ништа није урађено. Даље, обећали су да ће изградити дечије игралиште на овој локацији и поново поставити кош. Као што видите ништа није урађено.

Често се дешавало да смо се сами организовали и радили оно што је потребно у месној заједници, али сад то више не смемо да радимо, јер нам је запрећено.

На једној узбрдици смо смостално, од својих средстава урадили бетонску каналицу, на другом делу ка Обрадовића кућама смо урадили пропуст и избетонирали сливник, да би заштитили пут од даљег пропадања. Ми смо свесни да смо то урадили иако немамо право да радимо на градском путу. Очистили бисмо и овај канал овде данас, јер то је један мали проблем. Понудили смо решење, сами би и то урадили, међутим немамо где да одвеземо садржај тог канала. Пре неколико година сами смо ангажовали механизацију, ископали и очистили добар део канала. Тада откопану земљу и други садржај смо извукли на једну моју парцелу коју сам касније рекултивисао и преко тога насуо хумус.

Канализација није једини проблем овог дела Петнице. Треба урадити и реконструкцију нисконапонске мреже. У сарадњи са ЕПС-ом смо урадили пројекат сердњенапонског вода, трафостанице и нисконапонске мреже, извели геометре да уцртају свако стубно место, обезбедили сагласности власника приватних парцела као и сагласност за постављање трафостанице. Међутим, кад дође до реализације све стане јер нема политичке сагласности из града, а и све оно што дође у Ваљевску дистрибуцију углавном заврши на Убу. Улично осветљење углвном се ради за политички подобне. Наравно да и они треба да имају осветљене улице, али град треба да испуни обећање и уради уличну расвету до спомен обележја пилоту Миленку Павловицу. Обећали су чишћење Петничког језера, ништа нису урадили. Пут до Петничког језера је годинама у плану да се ради, међутим ништа, не дозвољавају ни мештанима да га сами ураде. Поред језера је направљен јако леп објекат за угоститељске услуге, али не може да ради јер нема асфалтног пута, пут преко бране је потонуо… Простор Петничке пећине није сређен, пре три године је ту бачено 4 милиона динара. За амбуланту скоро 5 милиона, а иста није радила ни дана.

За фудбалски терен смо тражили њиву која је у власништву града да је сами грађевинским машинама уредимо. Нисмо то добили, тако да деца немају где да играју фудбал.

Обећали су два дечија игралишта, а ниједно није изграђено. Шта више и постојеће игралиште у Рајковачкој улици је закључано, јер град не плаћа уговорену закупнину парцеле. Лично сам граду бесплатно понудио плац од 9 ари за ту намену, али нису прихватили. Толико о кампањи “За нашу децу”.

Нису поставили ни обећану настрешицу за аутобуско стајалиште, а овде свакодневно аутобус чека бар тридесеторо ученика. Грађани су вољни да сарађују, али сва досадашња обећања градске власти нису испуњена.

У кампањама за локалне изборе представници власти нам обећавају изградњу сеоских водовода. Ми смо наш сами урадили 1993. године, а они не успевају ни да га квалитетно одржавају. За претходне четири године 15 пута су раскопавали улицу на истом месту.“

Жељко Трифуновић је рекао и да Локални фронт Ва од града захтева да сва деца предшколског и школског узраста ове годне имају бесплатан улаз на Петничке базене, узимајући у обзир нарушену финасијску ситуацију родитеља због корона вируса.