Изборник Затворити

Интервју за VAmedia Љубомира Радовића: Неопходна транспарентност и већа укљученост грађана

1.Можете ли да објасните одлуку Локалног фронта да учествује у изборима?

Lokalni front ValjevoНамера удружења грађана Локални фронт Ва да изађе на изборе за одборнике Скупштине града није нешто што се догодило изненада.  Подсећам, на седници Скупштине Удружења, одржаној још почетком октобра 2018. године, једногласно је одлучено да Локални фронт Ва приступи припремама за локалне изборе, што су пренели многи локални медији. Даљи развој догађаја је познат: на Скупштини из октобра 2019, када је већ увелико у оптицају била замисао о бојкоту, одлучено је да ЛФ настави активне припреме за сваку од опција, а да коначна одлука буде донета на ванредној седници Скупштине, по расписивању локалних избора, што се и догодило 8. марта ове године. У демократској процедури, већином гласова, без иједне примедбе на ток гласања, преовладао је став да на изборе изађемо. Главни аргументи чланова ЛФ ВА су говорили о томе да без обзира на лоше изборне услове какви су и у Ваљеву, на локалу постоји безброј начина да своје поруке пренесемо грађанима. Као резултат ове наше одлуке створена је група грађана Локални фронт Ва – СЛОБОДНИ ЉУДИ. Зашто је неколико, сада већ бивших чланова, покушало да збуни јавност након ове наше одлуке, њихов је проблем. Бројни политички субјекти стоје иза жеље да спутају ЛФ ВА у нашој храброј политичкој борби. Ипак, о томе ће, када дође час, бити говора и на одговарајућим инстанцама.

 

2. Шта је то што желите да постигнете тим учешћем?

Наш одговор је веома једноставан. Од свог настанка грађанима упућујемо директну поруку да је основни разлог постојања овако недостојне и неспособне власти у нашем граду управо свесно искључивање грађана из процеса одлучивања. Својим учешћем у политичком животу грађани могу и морају да спрече доношење значајних одлука у уском кругу људи који се боре искључиво за личне и партијске интересе. У претходне три године се јасно показало да је ЛФ ВА покретао праве теме и предлагао права решења, за које је скупштинска већина углавном била глува. Неких резултата је било. На пример, озбиљан проблем загађеног ваздуха доведен је у жижу јавности. Данас бар знамо ко је и због чега највећи загађивач ваљевског ваздуха.  Изложили смо суду јавности махинације са јавним набавкама, обелоданили прљаве игре са нашим новцем намењеним информисању грађана. Показали смо да не постоји индустријска зона у коју су уложене стотине милиона динара, да  је буџет града фиктивно увећаван никада оствареним приходима. Показали смо да нови Статут града није добар, да су избори за месне заједнице били шарена лажа… Допринели смо да Локални антикорупцијски план добије више садржаја, уз обећање да ћемо се борити за његово остваривање. Износили смо јавно огромне проблеме грађана, без обзира да ли су се десили у Ваљеву, Лозници, Пријездићу, Петници, Миличиници, Кланици… Све ово је у Скупштини града, уз помоћ Локалног фронта Ва, постигао један једини одборник, усамљен у скупштинској сали…Претворите тај број у пет, осам или дванаест и биће вам апсолутно јасно шта жели Локални фронт Ва!

3.Која су кључна питања која у Ваљеву треба решити у наредне 4 године?

Мислим да сам већ набројао кључна питања која у Ваљеву ваља решавати у наредне четири године. Наша намера је да одмах затражимо детаљна објашњења о степену извршења тзв. капиталних инвестиција чији списак су  СНС, СПС и њихови сателити у скупштини мењали скоро једном месечно. Једно од кључних питања на које тражимо одговор биће понашање градских органа током епидемије, посебно како су трошена средства грађана. У буџету за ову годину морају се наћи озбиљна средства за проблем загађеног ваздуха. Неће то бити лако, јер је Мали министар већ обавестио локалне самоуправе да расходе у буџету већ морају да редукују за 20 одсто у односу на пројектоване. Наравно, захтеваћемо више јавности у раду органа града и много мања овлашћења за будуће градоначелнике! Грађани морају успоставити стварну контролу над трошењем буџетских средстава!

4.Можете ли да прокоментаришете инвестиције у протекле 4 године?

Зар смо имали смо неке инвестиције у протекле четири године? Нисмо. Имали смо само обећања о „инвеститорима“ који обигравају око Ваљева нудећи паре и радна места. Једина опипљива инвестиција које се сећам јесте улагање огромног новца грађана у приватне медије, чији посао није било информисање, већ замазивање очију јавности и величање неспособног и недостојног лика који се нашао у фотељи градоначелника и његових, њему сличних, асистената.

5. Где је по Вама Ваљево највише изгубило?

Погледајте број грађана у бирачком списку. Миграциони салдо Ваљева је катастрофалан. Ваљево је изгубило, и још губи, тиме што нам из града одлазе вредни, млади и образовани људи. Изгубили смо још четири године. Неки стратешки документи о којима је до сада ваљало започети бар прве договоре, биће поново усвојени на брзину, реда ради. Уместо смишљеног развоја, на чврстим основама, ако се ништа не промени имаћемо поново планове начињене данас за сутра, са једним јединим циљем: да се створи шупља слика о некаквом „златном добу“ које у нашем граду нажалост личи на „блатно доба“!

6.Да ли сте спремни и да ли размишљате о евентуалним постизборним коалицијама?

Локални фронт Ва има усвојену прилично детаљну листу потеза које бисмо желели да повзчемо у првих 365 дана новог сазива Скупштине. Хипотетички, могуће је да нека од странака прихвати овакав план рада, али, објективно, не видим на ваљевској сцени снаге које би имале разумевања за то. Једина могућа нова коалиција вероватно ће бити стара и позната коалиција у којој ће, као и до сада, једна страна  још коју годину бити добро плаћена за улогу икебане…

7.Који су то услови које би вас ебентуални коалициони партнер требало да испуњава?

Како рекох, услов је да будући коалициони партнер безусловно прихвати наш програм у првој години рада Скупштине. Не верујем да ће се такав парнер појавити…

8.Зашто би градјани Ваљева требало да гласају баш за Вашу листу?

Локални фронт Ва полази од тога да је у будући сазив Скупштине града неопходно вратити елементарну грађанску пристојност, вратити поштовање другачијег мишљења, вратити аргументовану расправу уместо надвикивања страначких телала. Скупштина мора бити место у којем се решавају проблеми Ваљева. Верујем да је за добар број Ваљевки и Ваљеваца ово јак и довољан разлог да гласају за нас. Они који траже и нешто више нека се подсете на све оно што смо радили претходних година, нека се распитају о томе какви људи чине листу Локални фронт Ва – СЛОБОДНИ ЉУДИ и на крају, нека прочитају наш изборни програм о којем сам већ говорио.

И ово је важно:  о будућности Ваљева одлучује се  у Ваљеву. Подаци Агенције за привредне регистре прецизно показују да нисмо били миљеници централне београдске касе, иако је власт у граду представљала копију Републичке.  Да ли је то зато што немамо довољно добрих пројеката? Бојим се да јесте, и зато ЛФ ВА говори о озбиљности са којом треба усвајати стратешка развојна документа нашег града.

Локални фронт Ва је самостално удружење грађана основано 2017. године. Иза нас су године преданог опозиционог деловања – без лидера, без странака, без компромиса. Све што смо до сада износили у јавност поткрепљено је чињеницама. Ово је само наставак наше борбе у којој имамо све већу подршку наших суграђана. Слобода неће доћи сама, за њу се морамо изборити! Ко ће, ако не ми.