Изборник Затворити

ШТА (НЕ) ПОКАЗУЈУ ИНДИКАТОРИ?

Најпре неколико примера из Нацрта буџета за 2021. који ће објаснити важност индикатора у програмским буџетима, односно разлоге који су Локални фронт навели да на овој теми инсистира. Мали су изгледи да наш предлог буде усвојен у овом буџету, али ми нећемо одустати.

Најзад, кроз неколико месеци започеће и поступак припреме градског буџета за 2022. годину.

Дакле, шта су то индикатори?

Ми више волимо реч показатељи, зато што је њихова улога у програмском буџету баш то- да нам покажу или укажу да ли је и у којој мери обављен посао за који су грађани издвојили неки новац.

Какви су сада показатељи у буџету нашег града?

profesor predaje

Ево примера: квалитет ваљевског ваздуха мери се бројем дана у години у којима је ваздух прекомерно загађен. Тражимо страну 85 Нацрта и налазимо да је за ову 2020. годину базни индикатор 150 дана, а циљана вредност 100 дана(мало вероватно, али…)

Извештај Агенције за заштиту животне средине за 2019. годину на стр.23 тврди да прекорачења вредности честица ПМ10 нисмо имали само у августу и септембру. Допуштена концентрација честица ПМ10 прекорачена је само у зимским месецима у 122 дана!

А у идућој 2021. години тај број требало би да се смањи на 10. И словима-десет дана!

У програму 6, заштита животне средине, не виде се никаква средстава за финансирање подухвата који би нам догодине обезбедио само десет дана прекорачења граничне вредности квалитета ваздуха. Да би се ово постигло потребне су, на жалост, године рада и стотине милиона динара.

glava ideja

Мало ближе почетку, на страни 80, у програму просторног и урбанистичког планирања налази се један загонетан индикатор: да ли постоји просторни план града? Базна вредност за ову годину је ДА. Циљана вредност, за ову исту, 2020. годину је НЕ. Да ли то значи да ће до краја године постојећи просторни план бити стављен ван снаге, да би идуће године био усвојен нови?

Узгред, овај програм потрошиће током идуће године 5 милиона и 100 хиљада динара. Баш нас занима за шта?

zalivanje biljke

На истој страни откривамо да ће наш град уређивати и одржавати преко 14 квадратних километара јавних зелених површина. На жалост, уз индикатор нема податка о количини новца која ће из буџета бити утрошена на овај величанствени подухват (подручје града захвата укупну површину од 22,56 квадратних километара).

Шта заправо показују овакви показатељи? Пре свега квалитет рада једне градске управе која нимало не поштује своје грађане. Убрали смо горке плодове партијског запошљавања, од чега није била имуна ниједна од странака које су водиле Ваљево.

Ево зато предлога Локалног фронта:

После усвајања Одлуке о буџету Града Ваљева за 2021. годину одредити у градској управи службеника (или више њих) чији би задатак био да раде на припреми тзв. грађанског буџета.

Ова обавеза није нова: Локални антикорупцијски план захтева да се то обави до 31.децембра. Неће бити страшно и ако грађански буџет угледа светло дана до пролећа…

У градској управи свакако има службеника који ће на једноставан начин умети да објасне чему служе поједине ставке у буџету и како се може проверити учинак утрошеног новца. Када једном почне да се размишља на тај начин, биће пронађени и јасни и прецизни индикатори у свим програмима.

За сваки случај, у самом тексту Локалног антикорупцијског плана, градска управа признала је да су за „спровођење ове активности потребни додатни услови у смислу консултантских услуга“.