Изборник Затворити

ОДНЕСЕ ВОДА ПАРЕ!

ПИТАЊЕ: Да ли буџет предвиђа нека средства да се овога лета спрече повремена саобраћајна загушења на путу уз реку Градац?

poplave reka Gradac

Одговор: Пре свега треба проверити да ли је поправљен део пута уз Градац оштећен у јунској поплави Градца, на месту где је и до сада долазило до застоја саобраћаја због недовољне ширине коловоза на десној обали реке.

Питање ћемо проследити надлежнима у Градској управи, али уз ово питање долази још једно (на које ће много теже одговорити).

Зашто?

Зато што Локални фронт о овом делу реке, заправо о депонијској прегради, нечијој бетонски блиставој идеји, говори већ пуне три године. Последњи пут нам је ово била тема у јуну, одмах после поплаве која је овековечена нашим фотографијама.

Ljubomir Radovic konferencija o poplavana reke Gradac

Већ чувена депонијска преграда изграђена је новцем грађана Ваљева намењеним заштити од поплава. Да са овим објектом нешто није у реду показало се веома брзо: 24. октобра 2017,само 14 дана пошто су инвеститор и извођач радова потписали записник о коначном обрачуну и примопредаји радова, нова депонијска преграда подигла је ниво Градца, изазвала изливање реке и нанела штету путу према Аничићима и по приватним парцелама дуж реке.

На питање Локалног фронта да ли је овај посао одиста завршен у складу са пројектним задатком никада нисмо добили одговор. Градац, природно, није чекао да буде савладана инерција бирократије: излио се поново 7.марта 2018. после чега је дуж леве обале никао насип од крупног камена, по за сада непознатој цени. Слика из тог времена говори много више:

reka Gradac

Реакција из градске управе била је жустра: већ у јуну објављен је позив за јавну набавку услуге пројектовања насипа на реци Градац од црпне станице до депонијске преграде. Покушали смо да дознамо ко је аутор нове блиставе идеје у области заштите од поплава; у Градској управи за ову личност користи се псеудоним „инвеститор“.

Инвеститор“ кога инвестиција у насип дуж обе обале Градца неће стајати ни динара…

Даље је све текло својим током, израђен је и плаћен пројект. Пројект је изгледа негде био затурен, јер до ове године није било јавне набавке за изградњу пројектованих насипа.

Баш необично за најбољи буџет на свету!

Посао изградње насипа дуж обала Градца појавио се тек на листи планираних јавних набавки за 2020. годину и преживео и седму измену плана. Јавна набавка није расписана.

Наставиће се…