Изборник Затворити

НЕПЛАНИРАНИ ПЛАНОВИ

“Ту скоро, у једној прилици постависмо питање, ЛОКАЛНИ ФРОНТ, шта би, и шта у наставку не би, те, каква је судбина новог плана МЗ Градац,зашто од јуна стоји готов и чека, вољу, или шта и како би се могло назвати,невољника који до јуче беху, па су поново, и неки од њих власт…Наиме, беху избори, прошли избори, јун, у ово доба, стигао готов план из Лознице, (нови) МЗ Градац, и опет ШЕСТ месеци је прошло…Зашто, опет у Ваљеву живот чека вољу урбаниста, увек бисмо рекли до сада, но начисто смо, сада, не урбаниста, само оних који су и њима шефови, председници или…Комисија за планове, тада постоји, и нико им не каже да раде, или још боље/горе, неко им каже да не раде, зашто кад је само банална, обична, акција спровођење процедуре усвајања урађеног плана, стављања на јавни увид и спровођења других хармоничних радњи у тој процедури, чусмо, летос такође, да је вољан извођач тог посла доћи на јавно представљање свог дела,само га нико не зове…или зашто комисија за планове зависи од рада/нерада градског руководства, зашто није могла и радити и у ходу се променити, као што се у ходу и променила, пре неколико дана или неко мора да контролише нешто више сем комисије, што је у домену урбанизма, али не само урбанизма јер се са њим, само мало, среће, и пуно ослања, економије, некретнина или контроле некретнина, ту где их урбанизам може у овом трену благо обогатити, поспешити им раст и зауставити свашта друго, живот можда, рад можда, и по свашта друго, можда…

Дакле, када ће бити донет или усвојен План МЗ градац…питају ваши и наши суграђани хтели би да живе у својој савремености, а не да им се опет за двадесет или четрдесет година легализују унуци, или већ добро остарела деца…

Данас је 12. децембар 2020., направите ред, објавите га и држите се и датог реда, и дате реч, најлакше је…

ТАКО…”

Као што видите, на мејл адресу Локалног фронта стигла је порука из месне заједнице Градац. Они су јавну расправу о буџету искористили да нам се пожале на неажурност градске администрације.

О овом плану ми за сада знамо следеће:

У мају 2019. закључен је уговор за израду Елабората о инжењерскогеолошким условима израде Плана генералне регулације “Градац” у Ваљеву. Посао је добио „Паштрићанац“ д.о.о. из Ваљева, а град је елаборат платио 1 037 000 динара, без ПДВ.

У августу је град закључио и уговор о изради Плана генералне регулације Градац. План је сачинио „Инфоплан“ из Аранђеловца, за 1 265 000 динара, такође без ПДВ. Знамо да је посао обављен, јер се на званичној интернет презентацији Града, под одредницом Документи/Планска документа Града Ваљева/Планови у изради налази и План генералне регулације „Градац“:

Plan generalne regulacije Gradac

Природно, хтели смо да погледамо чега све има у тексту, огласу и документацији, али смо у сва три случаја добили исти одговор:

prikaz nepostojece stranice

Како ствари стоје, Грачани ће још неко време морати да се стрпе.

На крају и једна добра вест за њих: на седници Скупштине града одржаној 28. новембра именована је Комисија за планове. Састав комисије, погледајте овде.

Можда ће комисија знати шта се догодило са предложеним планом…