Изборник Затворити

КАКО ЈЕ ЗЛОУПОТРЕБЉЕН НОВАЦ ВАЉЕВАЦА?

Стручно, то се зове злоупотреба јавних ресурса. Термин се потеже обично у току неких избора, када се супарници оптужују за функционерску кампању, коришћење службених возила у кампањи и сличне преступе који су за неке уобичајени и допуштени, док се за оне друге из свег гласа тражи кажњавање.

Због сличног преступа Локални фронт је у новембру 2019. поднео пријаву Агенцији за борбу против корупције (сада фирма звучи много убедљивије-Агенција за спречавање корупције).

Разлог: бивши градоначелник Ваљева на званичној интернет презентацији Града Ваљева објавио је саопштење у којем, као градоначелник, уз амблем града и амблем СНС износи чисто политичке ставове који никакве везе немају са функцијом за коју га грађани плаћају.

Агенција за борбу против/спречавање корупције реаговала је „муњевито“. Коначним решењем директора од 3. марта 2020. утврђено је да је Слободан Гвозденовић поступио супротно одредбама члана 29.ст.2 и 4. Закона о Агенцији за борбу против корупције.

И кажњен?

Дакле, директор Агенције г. Драган Сикимић је свом партијском другу, г.Слободану Гвозденовићу, изрекао меру упозорења и обавезао га да се убудуће у свему придржава одредби Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Чиме је, рече човек на крају, поступак против Гвозденовића, по наводима из наше и других пријава пред Агенцијом окончан…

covek se semeje

Шта је све смешно у овом решењу?

Најпре датуми: лепо пише да је решење донето 3. марта. Подносиоцу пријаве, Локалном фронту, упућено је поштом 14.септембра.

Шта смо имали у међувремену? Изборе, зар не.

Решење је каснило са доставом да не би случајно угрозило кампању СНС у Ваљеву. Утолико пре што је у току кампање ваљевски СНС за исти прекршај пријавио своје конкуренте из СПС.

(Нека се г.Сикимић не вређа што смо га прогласили за Гвозденовићевог партијског пријатеља. У најбољем случају понео се као симпатизер странке која је 2012. на власт дошла под паролом Свом снагом против корупције)

Друго, да ли је г.Гвозденовић озбиљно схватио упозорење и да ли се сада „у свему придржава Закона“?

Није.

Доказ: инкриминисано саопштење још увек се налази на страници Града Ваљева. Једино што је фотографија са амблемом СНС замењена другом, на којој је амблем града…

Најважније: да ли ће се сличне ствари и даље догађати?

Хоће. Све док у свим просторијама Карађорђеве 64 не буде спроведено оно што је Скупштина града усвојила под насловом Локални антикорупцијски план. Многи су се смејали у рукав док су дизали руку за њега.

Не дозволимо да се смеју последњи!