Изборник Затворити

ИЗВЕШТАЈ О „ИЗВЕШТАЈУ“

Извештај комисије за јавну расправу објављен je на званичној страници Града са неколико дана закашњења, па је до овог папира Локални фронт дошао околним путем: извештај се нашао на дневном реду скупштинске комисије за буџет и финансије у којој имамо своју представницу.

Интегрални текст извештаја комисије можете видети овде.

ruka potpisuje

Било је довољно времена да проучимо овај документ. Општа оцена: сем ретких изузетака, одговори на питања су кратки, углавном прецизни и коректни. Наишли смо, међутим, и на неке делове извештаја који отварају нова питања. Из неких одговора почесто штрче и јасни докази о непланском, неусклађеном и повремено неозбиљном раду градске управе.

Питања Локалног фронта из групе „Водовод и канализација“ под редним бројевима 6 и 7.

Из одговора дознајемо да је урађена пројектно-техничка документација и добијена грађевинска дозвола за цевовод од фабрике воде ППВ „Ровни“ до села Стуба. Како нису обезбеђена средства за изградњу (баш добро планирање, зар не?) радови нису изведени, а у међувремену је истекла и грађевинска дозвола! Потом је измењен је и Закон о планирању и изградњи, па је потребна потпуно нова планска и пројектно-техничка документација!

Да ли је научена лекција да се у овакве послове не улази док нису обезбеђена сва потребна средства?

Видећемо…

Питање Локалног фронта из групе „Урбанистички планови, старе грађевине“ под редним бројевима 2 и 3.

Питање под бројем 2 тицало се судбине здања у Улици војводе Мишића 21, где је започет, па потпуно напуштен пројект „Градска кућа“, замишљен као репрезентативни објект високе класе где би време проводили градоначелник и његови угледни гости. Питање је гласило „Шта се догодило са пројектом промене намене?“

Кратак одговор гласи да је Скупштина града дана 31. јануара 2019, одлуком број тај и тај, пренела ову зграду на „управљање и коришћење“ Модерној галерији Ваљево, што смо већ и сами знали.

Као да се Модерна галерија не финансира из буџета Града Ваљева!

Или је замисао можда да се на овај начин Град отараси још неког од сличних објеката са којима не зна шта би почео? Зграде Дома војске, или старе Шесте основне школе на пример?

Модерна галерија, ако негде нађе средства, тада би могла да креира поставку „Заборављена ваљевска здања“…

Наше питање број 3 било је слично: Ко и чијим средствима обавља радове на старој железничкој станици? Све то би требало да пише на некој табли поред ове грађевине, али…

Одговор је био прецизан и коректан. Уз један занимљив детаљ: градилишна табла била је грешком покривена заштитном мрежом, па потом демонтирана заједно са скелом. Не брините, рекли су, биће поново постављена…

Ваљевским инспекторима овај пропуст је, неким чудом, промакао. Као и монтирање дисплеја на згради „Централа“ на државни празник. Иначе, казна би била драстична!

Из групе питања Јавна расвета био нам је симпатичан одговор на питање број 3: Да ли ће и када класичне светиљке бити замењене ЛЕД светиљкама које троше и до 10 пута мање струје?

Највећи део предвиђеног износа, око 69 милиона динара, гута утрошак струје за јавну расвету и семафоре, тако да, пазите, нема средстава за замену класичних светиљки новим светиљкама!

ulicni fenjer

Дакле и даље ћемо плаћати скоро 70 милиона годишње, јер немамо пара да ове трошкове смањимо?

Овај детаљ неодољиво подсећа на време када Град никако није налазио времена да потпише уговоре са снабдевачима електричном енергијом, па је струју истим добављачима плаћао по много вишим ценама предвиђеним за тзв. режим ванредног снабдевања!

Право комисије која саставља извештај о јавној расправи било је и остаје да прихвата, делимично прихвата или одбија следеће: „иницијативе, предлоге, сугестије и коментаре за измене и допуне нацрта Одлуке о буџету града Ваљева за 2021. годину…“

Под наводницима је цитат из Програма јавне расправе објављеног на званичној интернет презентацији Града Ваљева.

Ево их ови из Локалног фронта, опет цепидлаче!- чујемо коментаре.

Да ли је могуће да су једино људи који су своје иницијативе, предлоге и сугестије доставили преко странице Локалног фронта озбиљно схватили Програм јавне расправе?

Комисија градоначелника није.

naocare

Комисија градоначелника превидела је читаво једно поглавље у допису предатом 15.децембра на писарницу Градске управе.

Извештај не помиње одељак који нови назив: ПРИМЕДБЕ И СУГЕСТИЈЕ ЗА ИЗРАДУ БУДУЋИХ НАЦРТА БУЏЕТА ГРАДА!

Да ли се можда садржај није допао члановима комисије? Да ли је одлука комисије да овај део материјала забашури била једногласна или није?

О томе сада не знамо ништа. Тражићемо записник са седнице комисије за јавну расправу којом је председавао заменик градоначелника Немања Петровић.

Али, да погледамо које то теме нису привукле пажњу комисије за јавну расправу.

Прелазак са класичних светиљки јавне расвете на економичније ЛЕД светиљке, са конкретним предлозима, промена износа који Град исплаћује родитељима за рођење првог детета, израда Одлуке о накнади за ванредни превоз, спречавање злоупотреба јавних ресурса са два драстична примера из Ваљева, тема капиталних инвестиција, стручни надзор над извођењем радова, нови Закон о јавним набавкама и ваљевски ЛАП, индикатори, календар за спровођење Локалног антикорупцијског плана…

Све што, дакле, мање-више не прија комисијским ушима….

А онда, када је једном већ одлучила да прескаче неугодне детаље, комисији није било тешко да начини нови скок. Пред очима комисије били су врло конкретни предлози да се средства предвиђена за једну преусмере на неку другу намену, по мишљењу Локалног фронта много кориснију.

Предлог да се део средстава, намењен за субвенције јавним предузећима, употреби за увођење система упозоравања грађана Ваљева у реалном времену о опасностима од повишених садржаја отровних и загађујућих материја у нашем ваздуху.

Овај предлог остао је невидљив за комисију. Могуће да нису смели ни да размишљају о њему када су их обавестили какве су стравичне концентрације честица ПМ1о и ПМ2,5 биле забележене дан пред седницу комисије, 17. децембра.

grafikon alarmantne zagadjenosti

Узгред, ваздух се брзо осветио. Седам дана касније, 24. децембра, концентрације отрова у ваздуху изнад Ваљева достигле су нове рекорде…

Те вечери ваздух у Ваљеву био је видљив. Предлог да се деца, стари и болесни упозоре на опасност није.