Изборник Затворити

ШТА НИСТЕ ВИДЕЛИ НА СКУПШТИНИ ГРАДА 30.НОВЕМБРА

(А ТРЕБАЛО ЈЕ!)

Пре свега, требало је да видите, а и да чујете, Љубу Радовића, одборника Локалног фронта. Он се добро осећа, али је са ове седнице ( Ваљево – Седница Скупштине града 30. новембра (valjevo.rs)) изостао пошто се налази у изолацији због позитивних на корону у породици.

Извештај са седнице на званичној презентацији Града Ваљева (тако се то зове) једва да је нешто краћи од саме седнице. Бивши и доскорашњи коалициони партнери су се, оправдано забринути за сопствено здравље, лако договорили да седницу збрзе. Од свих тачака дневног реда највише времена одузела им је процедура тајног гласања за новог члана Градског већа.

Gradonacelnik Valjeva Gvozdenovic

Љуба би свакако говорио о извршењу буџета града за девет месеци. Најпре о ономе што је Локални фронт креаторима буџета најавио још у децембру, на јавној расправи. Тада смо упозорили да ће предизборни буџет, „прави бум у Ваљеву“, завршити као БУЋ!

За капиталне инвестиције било је потребно 925 и кусур милиона. За девет месеци, у програму 3, Локални економски развој, од утрошених 13,5 милиона, на чувену индустријску ливаду у Попучкама отпало је свега нешто преко 2 милиона. Остало су пројекти за инклузију, запошљавање и боље (најзад!) управљање финансијама града.

Нисмо запазили средства за будући путнички аеродром у Дивцима. Али, има времена…

ТРЕБАЛО ЈЕ ДА ЧУЈЕТЕ И ПРЕДЛОГЕ ЛОКАЛНОГ ФРОНТА

(КОЈИ НИСУ СМЕЛИ ДА ПРОЂУ)

У припреми сваке седнице активно учествују скупштинска стална радна тела. Локални фронт има представнике у два таква тела: комисији за буџет и финансије и комисији за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине.

Обема комисија поднет је истоветан предлог: да Град Ваљево коначно именује свог представника у скупштину акционара ХК „Крушик“. За оне који не знају, Град од 2014. године поседује акције „Крушика“ вредне преко 825 милиона, које до сада нису чак ни књижене као имовина Града.

Krusik Akcije

Предлог који су својим комисијама поднели Јасминка Недељковић, дипломирани економиста, и Драган Васиљевић, архитекта, подразумева да Град у скупштини акционара „Крушика“ има члана који ће, осим права предвиђених законом и статутом „Крушика“, моћи да прати поступак замене горива у давно застарелој енергани „Крушика“ и о томе обавештава и грађане Ваљева.

Зашто је ово важно? Погледајте на овој страници под насловом „Конкретно.Одмах“.

Драган Васиљевић имао је још један предлог: да комисија која у опису послова има и заштиту животне средине захтева од Скупштине града да утврди зашто није реализован закључак усвојен на 36. седници претходног сазива одржаној крајем прошле године. Сви детаљи о овом закључку такође се налазе испод наслова „Конкретно.Одмах!”)

Предлози нису наишли на разумевање председника комисија (у обе председава шеф одборничке групе СНС, Радоица Рстић). Ни остали чланови, изгледа, нису ова питања сматрали важним, па она тако нису доспела ни до дневног реда седница радних тела.

Да га околности нису спречиле, Љуба Радовић би искористио своје право и затражио да се оба предлога поставе на дневни ред седнице скупштине од 30.новембра.

Не би ни тада, вероватно, ови предлози били прихваћени. Ни нове коалиције, па ни неке нове „опозиције“, не желе, не умеју, а изгледа и не смеју, да се баве, чак ни да говоре о проблему загађења ваздуха у Ваљеву

ЗАШТО?