Изборник Затворити

КОНКРЕТНО. ОДМАХ!

odbornik Ljubomir Radovic o resenjema zagadjena u Valjevu

У четвртак, 19.новембра, пред аутоматским мерним местом за мерење загађења ваздуха, Локални фронт још једном је подсетио надлежне на предлоге који би Ваљевцима могли бар донекле олакшати преживљавање у још једној грејној сезони пред коју ни ове године није учињено-баш ништа!

Почетак сезоне грејања – рекао је одборник ЛФ Љубомир Радовић – као да је обележен пуцњем из стартног пиштоља. Сви се изненада присете да ћемо до наредног пролећа удисати ваздух обилато зачињен егзотичним и мање егзотичним честицама, мање-више отровним гасовима и домаћом српском прашином са неопраних улица.

Готово по правилу, сваке јесени се поново открива да саксија мора да буде опремљена рупом.

Радовић је подсетио да Скупштина града има своја стална радна тела, једно од тих тела је и комисија за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине. У овој комисији Локални фронт Ваљево представља архитекта Драган Васиљевић.

Комисија постоји, објаснио је Драган Васиљевић, познатији као Васа. Али, иако је именована на седници Скупштине од 30. септембра, није се састала још ниједном!

А када се, једном, буде састала?

-Мој први задатак биће да захтевам да комисија градској управи постави питање: Ко је одговоран што никада није реализован закључак који је, на предлог одборника Радовића, претходни сазив Скупштине града усвојио на својој 36. седници одржаној 4. октобра 2019. Укратко: Обавезује се Стручни тим за смањење аерозагађења да, у сарадњи са Градском управом, припреми одлуку о начину упозоравања грађана Ваљева на опасности од повишене концентрације загађујућих материја.

Конкретан, лако и брзо изводљив и не превише скуп посао. Довољно је пратити у реалном времену податке о загађењу са аутоматског мерног места, објављивати их на локалним електронским медијима и порталима и упозоравати грађане, посебно осетљиве групе, на опасности којима се излажу. Али…

Локални фронт подсетио је на још једну, мање познату димензију овог проблема.

-Сада већ сви знају шта су честице ПМ 10 и 2,5- каже Васа.-Имамо, међутим, у ваљевском ваздуху и канцерогени бензо(а)пирен, један од продуката који нам стиже из издувних цеви дизел-мотора. Мерења овог зачина ваздуха у Ваљеву је вршено једино током 2017. године. Резултати су били, благо речено, катастрофални, а то је вероватни разлог што се о мерењу бензо(а)пирена у Ваљеву више и не размишља.

– Мој захтев комисији, дакле, биће да се што пре, одиста што пре, створе услови да се започне мерење концентрације бензо(а)пирена, али не само то. Обавеза градске управе била би, као и у претходном случају, ажурно и редовно упозоравање грађана Ваљева на свако повећање садржаја ове канцерогене материје у ваздуху!

ШТА СЕ ЈОШ МОЖЕ УЧИНИТИ ОДМАХ?

Град може веома брзо да се укључи у најављени посао елиминације појединачно највећег извора загађења ваздуха у Ваљеву. Иако је он идентификован још средином прошле године, ништа видљиво није учињено да најлошији колубарски лигнит у старој енергани ХК „Крушик“ буде замењен горивом које осетно мање загађује ваздух.

Odzak fabrike Krusik zagadjivac

Давно изграђена енергана „Крушика“ дневно гута 50 до 70 тона тзв. сирове колубаре. Стручни тим за смањење аерозагађења  објавио је у свом извештају да кроз њен димњак излази 20 до 25% укупне количине материја и честица које загађују ваљевски ваздух!

Многи (па и стручни тим) мисле да су овакви подаци пословна тајна „Крушика“. Међутим „Тшвански принципи“  објављени још 2013, прописују да не може бити оправдано ускраћивање података који се тичу здравља грађана.

Град Ваљево, односно грађани Ваљева, власници су више од петине акција „Крушика“, у вредности од 825 510 000,00 динара, објаснио је Васа. По уговору о конверзији дуга из 2014. године, ове акције добијене су на име дуговања које је „Крушик“ имао према граду. По том уговору, град има право на свог представника у скупштини акционара.

На ову чињеницу ослања се предлог који ће скупштинској комисији за буџет и финансије поднети Јасминка Недељковић, представник Локалног фронта у овој другој комисији. Предлог је једноставан: крајње је време да Град именује свог представника у скупштини акционара „Крушика“, односно изврши обавезу која се заборавља од 2014. године!

Како је загађење ваљевског ваздуха из „Крушикове“ енергане одиста акутан проблем, и то не само у сезони грејања, Васиљевић ће од скупштинске комисије за урбанизам, комуналне делатности и заштиту животне средине тражити да подржи предлог учињен пред комисијом за буџет и финансије. Од будућег представника Града Ваљева у скупштини акционара захтеваће се посебно праћење поступка замене горива у енергани „Крушика“ и редовно извештавање скупштине града и грађана Ваљева о томе.

Ово су ствари које се могу учинити, или бар започети практично одмах, тврди Васа, и верује да ће остали чланови комисије, а потом и одборници скупштине града имати разумевања за ове предлоге.

МЕЂУТИМ, ТРЕБА ГЛЕДАТИ И УНАПРЕД…

Видели смо како се већ трећу годину узастопно одбија свака расправа о извршењу Плана квалитета ваздуха града Ваљева, усвојеног у новембру 2016. Важење тог документа истиче идуће године, па Локални фронт сматра да није прерано да се размишља о следећем Плану квалитета ваздуха који ће почети да се примењује од 2022. На томе се заснива следећи Васин предлог комисији:

-Не може се начинити квалитетан, реалан и изводљив план пре него што утврдимо стварне разлоге због којих претходни никада није заживео. Ако ово не учинимо, ако се у градском буџету и у буџету Републике не определе средства за извршење будућег плана, онда је потпуно бесмислено губити време на празне приче о акту који ће, као и овај садашњи, купити прашину по архивама градске управе!-каже Васа.

Dragan Vasiljevic o problemima zagadjenja u Valjevu

После Драгана Васиљевића, реч је преузео одборник, Љуба Радовић:

-Свесни смо, наравно, да град и градски буџет нису једина места у којима треба тражити средства за почетак решавања деценијског проблема. Много већу одговорност сносе органи Републике и стога Локални фронт неће оклевати да их, сада и убудуће, подсећа на њихове законске обавезе.

Дакле, ако је српска економија толико успешна, како нам понављају дванаестак пута дневно, како то да од 2013. године до данас није уложено готово ништа у подизање квалитета ваздуха у Србији?

Како је могуће да за град величине и значаја Ваљева партијски и државни функционери не налазе ни времена, ни разумевања, ни средстава да помогну?

Измене Закона о заштити ваздуха  усвојене су 2013. године. Председник владе Србије у том тренутку био је Ивица Дачић. Једна од кључних одредби овог закона прописује да Република Србија мора добити Стратегију заштите ваздуха до 1. јануара 2015.године.

Дачић је председник владе био до 27. априла 2014. Заменио га је дотадашњи први потпредседник владе, Александар Вучић, чији мандат је трајао до 31. маја 2017. После тога председница владе постала је Ана Брнабић.

Нико из овог трилинга није, од 2013. године до данас, учинио ништа да држава, за почетак, усвоји стратешки документ о заштити ваздуха. Не само зато што је то један од важнијих услова за приступање Европској унији.

Имамо још један важан разлог: како показује истраживање Светске здравствене организације, сваке године од последица удисања загађеног ваздуха у Србији пре времена умре неколико хиљада људи. Да ли је у загађеном Ваљеву ситуација боља од просека Србије?

Свакако да није…

Стратегија заштите ваздуха у држави кључни је документ из којег произилазе стратегије за смањење загађења у градовима и општинама. Стратегија заштите ваздуха мора у сваком буџету одредити и средства којима ћемо се борити против загађења.

Таквих средстава за сада нема. Иако су пронађена за градњу националног стадиона, на пример. Или за обећање да ће Ваљево имати аеродром?

Шта је Ваљево добило од Агенције за заштиту животне средине? Стручну помоћ и савете?

Не. Само шарену лажу са сликом мобилне станице за мерење загађења ваздуха. Уместо истине о загађености ваљевског ваздуха, у најновијем годишњем извештају Агенцијa бесрамно тврди да се наш ваздух у трећој категорији налази само у последњих пет година, што глатко демантује претходни извештај за 2018.годину!

Како су овај догађај пренели други медији можете погледати овде:

www.vamedia.info/2020/11/lokalni-front-sarene-laze-o-smanjenju-aerozagadjenja/

www.youtube.com/watch?v=wC77myHjmzA&ab_channel=RTVMar%C5%A1HDValjevo

https://www.youtube.com/watch?v=3m5pdJ2FMEg&ab_channel=TelevizijaValjevoPlus-Gledamose