Изборник Затворити

КАКО НАС ВОЗА АГЕНЦИЈА

Г.Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине, прославио се у нашем загађеном граду изјавом која је многе згадила. Крајем 2018, на врхунцу нагађања да ли ће бити јавне расправе о томе шта све није извршено из Плана квалитета ваздуха г. Радовић је, и не трепнувши, изрекао како је одушевљен напорима које градска власт улаже у смањење аерозагађења!

Тим Локалног фронта, тим који је прикупио преко 1700 потписа грађана Ваљева за подршку јавној расправи, није тада ову изјаву превише коментарисао. Исправно смо закључили да имамо посла са још једним ликом који је до директорске фотеље доспео захваљујући само чланској карти владајуће странке и добрим везама.

mobilna merna stanica kvaliteta vazduha

И није нас г. Радовић разочарао. Следећи гаф у Ваљеву начинио је у јуну 2019. Слику фантомске мобилне станице за мерење аерозагађења помињали смо у више наврата. Не знамо да ли је британски амбасадор (старији господин у средини) икада дознао како је искоришћена његова посета Ваљеву; ако јесте ред би био да му неко од градских функционера упути писмо са објашњењем и извињењем.

Помисливши ваљда да су глупи Ваљевци поверовали како им је стварно дарована мобилна станица, директор Агенције се охрабрио. На реду је била шарена лажа намењена свим загађеним градовима Србије.

Пре извесног времена Агенција за заштиту странке на власти (овај назив много више одговара установи коју уредно плаћају сви грађани Србије) лансирала је генијално објашњење: људи, ваздух у Србији у ствари и није толико загађен како се вама чини! Коефицијенти којима ми то меримо и вас (не) обавештавамо нису били добри! Срачунали смо друге и оцене су одмах поправљене!

pobednik na postolju

Шта је у ствари смислио г. Радовић? За пример узимамо ПМ10 и ПМ2,5, честице које највише гуше и убијају Ваљевце. Дакле, на интернет страници Агенције http://www.amskv sepa.gov.rs/documents/ kriterijumi.jpg приказане су тзв. граничне вредности, а уз њих и табела са описним оценама квалитета ваздуха.

За честице ПМ10 дневна гранична вредност износи 50 микрограма (милионити део грама) по кубном метру ваздуха. Додатни услов је да ова вредност не сме да буде пређена више од 35 пута у току једне календарске године.

(Да дан траје дуже, Ваљево би ову границу прешло 35 пута дневно…)

На табели која приказује нове оцене за сваки сат у којем удишемо загађени ваздух слика је већ много лепша. Сатни садржај честица ПМ10 у границама од 50 до 90 микрограма још увек је, веровали или не-ПРИХВАТЉИВ!

Ваљевски ваздух, убеђује нас Агенција Радовић, постаје загађен тек када буде пређена граница од 90, а јако загађен тек изнад 180 микрограма по кубном метру!

Можда је неко спреман да у ово поверује. Сретнете ли таквог, покажите му табеле које показују ПРЕКОРАЧЕЊА сатних и дневних граничних вредности (ГВ) загађујућих материја у ваздуху за октобар и новембар ове године. У обе табеле црно на бело пише да је гранична вредност за ПМ10- 50 микрограма по кубном метру ваздуха!

(Не секирајте се: наш град одлично стоји на тим табелама, у октобру је био други иза Новог Пазара, у новембру га је стигао и поделио прво место, са 25 дана загађења од 30 могућих…)

Како то изгледа у стварности могли смо да проверимо у ноћи између 16. и 17. децембра. Тачно у поноћ концентрација ПМ10 износила је стравичних 239,41!

Питате шта је са много опаснијим честицама ПМ2,5?

За ове честице Агенција Радовић не објављује податке о прекорачењима граничне вредности. Ваљда се плаше да ће их, као неке новинаре, хапсити због узнемиравања јавности.

Годишња гранична вредност за ПМ2,5 свега је 25 микрограма по кубном метру, упола мање него за ПМ10. Аутоматско мерно место у Ваљеву приказује сатне концентрације. Резултати?

pluća

Овај текст довршен је 17. децембра у 17 сати. У 50 претходних сати концентрација честица ПМ2,5 пала је испод граничне вредности (25 мкгр/м3) само три пута: у среду, 16. децембра између 4 и 6 сати ујутру.

Рекордна вредност у последњих 30 дана забележена је 3. децембра у 11 сати- 276,11 микрограма по кубном метру.

Само мало више од 11 пута изнад граничне вредности!

ПА ШТА?

Локални фронт зна шта: ускоро више о упозоравању грађана на повишене концентрације ПМ10 и ПМ2,5 у реалном времену. Просто речено: тражимо начин да грађане Ваљева обавештавамо када и због чега не треба излазити на улицу.