Изборник Затворити

Детаљи дешавања 2019/2020 – Локални Фронт Ваљево

Lokalni Front ValjevoВреме је да у јавност коначно изађу детаљи о ономе што се, негде од средине прошле године, догађало у ваљевском удружењу грађана Локални фронт Ва.  Све до сада, наиме, Управни одбор удружења био је на становишту да би од отварања ове теме било више штете него користи у данима пред јунске изборе за одборнике скупштине града.

Начин на који је покушано разбијање једне политичке организације није нов. Колико ме памћење служи, у Србији је то први доживео „војвода Шешељ“, раних деведесетих година. У часу када је покушао да се озбиљно побуни против тадашњег неприкосновеног вожда, практично је остао без посланичког клуба СРС у Скупштини Србије.

Сличну операцију, најбољи Шешељев студент извео је са шефом своје странке, бившим председником Николићем. Када му је истекао мандат, Николић је схватио да је остао  без подршке и у партији на чије председавање је савесно (и наивно) дао оставку после избора за председника Републике. Покушај да се врати на политичку сцену, сетите се,  трајао је веома кратко.

Следећа жртва ове игре постао је Покрет слободних грађана Саше Јанковића. У организацији која је на кратко пробудила наде великог броја грађана, брзо се јавила група „незадовољних“. (Неке од њих данас сусрећемо у новим „опозиционим“ политичким организацијама).  Руководство покрета оптуживано је за ово или оно, слабашне страначке институције нису успеле да тај процес разреше на нормалан начин, па је велики број чланова са гађењем  напустио покрет чији циљ јесте био Србија пристојнија и разумнија од Вучићеве.

Мало кога су, пре само месец или два, занимала слична збивања у Демократској странци. Грађане, разочаране најпре грешкама ове странке у првој деценији века, а потом и разменом оптужби и противоптужби различитих струја,  једноставно више не занима могућност да се обнови странка која је прилику да постане истински стожер окупљања демократских снага у Србији пропустила још на изборима из 2003. године.

У овим и многим сличним случајевима техника напада изнутра је иста. Веома обимна и поуздана истраживања јавног мњења која користи апарат СНС одавно су потврдила да напади власти у мас-медијима само подижу рејтинг опозиционим групацијама на које су усмерени. Остаје, према томе, друго проверено средство.

Разлози за напад изнутра на Локални фронт Ва набројани су у преамбули  Статута удружења,  Статута удружења >>>

усвојеног на оснивачкој скупштини јула 2017. године. И не само набројани: у прве две године рада Локални фронт Ва је речима и делом, на улици, у скупштинској сали и пред њом, инсистирао на остваривању постављених циљева.

Циљева за које се само декларативно залажу странке на власти, странке које су биле на власти и оне које претендују да дођу на власт у Ваљеву. Није онда необично што су сви са овог списка у Локалном фронту Ва видели опасног противника који се по сваку цену и на сваки начин мора зауставити.

Погодна прилика за то указала се лансирањем замисли о бојкоту избора у Србији све до тренутка када неко (ко?), створи (како?) изборне услове (какве?) на којима ће нека од опозиција моћи да победи. Кључ  победе ова врста опозиције види у медијима, њени лидери  спремни су и да се побију због неколико минута на државној телевизији. Не виде (заправо, не желе да виде) изборну инфраструктуру коју је у међувремену створила владајућа странка, машинерију која на све допуштене и недопуштене начине изводи грађане на бирачка места и осваја њихове гласове.

Да ли неко заиста верује да ће такву машинерију зауставити колективним кукањем по друштвеним мрежама, узајамним тапшањем по рамену и лепљењем парола по бандерама? Сви покушаји да се у Ваљеву на уличне протесте изведе озбиљан број грађана показали су да таква пречица до власти није могућа.

Локални фронт Ва је учинио оно што они нису смели: изашли смо на црту и остварили резултат који ће омогућити да још четири године храбро и дрско изазивамо будућу владајућу коалицију у Ваљеву и са скупштинске говорнице.

Клика чији је основни задатак био да спречи улазак  ЛФ ВА у скупштину града створила је у јавности привид да је одлука о изласку на изборе донета на брзину, на начин супротан Статуту удружења, да је једини мотив такве одлуке био да се неко ослади масним одборничким дневницама.

Крајње је време, дакле, да немилосрдним чињеницама побијемо измишљене оптужбе и разоткријемо прљаву игру једне мале и добро инструисане групе…

 

…….

Тема учешћа Локалног фронта Ва на изборима начета је на првој редовној седници скупштине Удружења одржаној 6. октобра 2018. године. О изборима се расправљало у оквиру седме тачке дневног реда. Записник са седнице  записник са седнице>>>

показује како  је одлука да организација Локални фронт Ва отпочне припреме за учешће на предстојећим локалним изборима у Ваљеву била усвојена једногласно.

Следећа редовна седница скупштине ЛФ ВА одржана је 13.октобра 2019, 53 седмице после прве. Као што је познато, у међувремену се у Србији и у Ваљеву догодило много тога, од вишемесечних протеста у којима се појавила и опстала идеја бојкота свих будућих избора, до ударца који је нашем удружењу нанело привођење једног члана Управног одбора због поседовања опијата.

Чињеница да се овим догађајем, на посебној конференцији за медије позабавио лично председник ГО СНС и градоначелник Ваљева, бар за мене, била је упозорење да је отворена прљава кампања против ЛФ ВА. Догађај је искоришћен и за напад на независног одборника; медији које контролише и плаћа Гвозденовић објавили су да професор Љубомир Радовић лично продаје дрогу школској деци,  медији које контролише Гвозденовић>>>

По граду су разбацивани флајери са сликом Радовића и оптуженог члана управног одбора, што показује да је главна мета напада био заправо сам Радовић.

Ова кампања лако је схватљива када се зна да је до тог тренутка Љубомир Радовић својим иступима у градској скупштини и на другим местима већ стекао широку препознатљивост у граду и најавио се као озбиљан конкурент на не тако далеким изборима за одборнике скупштине града.

И седница Скупштине ЛФ ВА од 13. октобра имала је изборе као једну од тема. У припреми скупа Управни одбор је усвојио предлог материјала под називом Програм рада ЛФ ВА 2019-2020   програм рада>>>

О програму, како показује записник седнице од 13.октобра записник Скупштине>>>

расправљало се у овиру шесте тачке дневног реда и он је формално усвојен.  Програму тачки 1 говори о проналажењу кандидата за локалне изборе, у тачки 2 о изради привлачног и јасног програмског документа, у тачки 3 о промоцији идеја из изборног програма. Тачка 5 наглашава да је ЛФ ВА у изборном процесу и да ће спроводити активне припреме за изборе, односно бојкот.

Показаће се веома брзо, међутим, да су припреме за изборе, па још активне, гранична рампа коју Локални фронт Ва ни по коју цену не сме да прође. У августу је удружењу представљен предлог програмског документа чија суштина се сводила  на обустављање напада на Гвозденовића. Уместо на законски и политички најодговорнију функцију у граду, Локалном фронту Ва је предложено да нападе у будуће усмерава искључиво према странкама које су пре њега биле на власти у Ваљеву!

И пре скупштине, крајем септембра, најављено је да ћемо се бавити темом конкретних услова за градске изборе у Ваљеву. Ослањајући се на препоруке организације ЦРТА, група чланова припремила је листу тема која ће бити обрађена: од рада градске изборне комисије и бирачких одбора, преко бирачких спискова, појава функционерске кампање и злоупотребе јавних ресурса, до понашања локалних медија, полиције и инспекцијских служби у изборној кампањи. Укратко, биле су то теме дефинисане као активне припреме за избор или бојкот.

Прво из серије планираних обраћања јавности било је дочекано на нож од неколицине чланова који ће се касније одредити као непоколебљиве присталице бојкота. Није помогло ни објашњење да ће се чињенице које буду прикупљене у истраживањима конкретних изборних услова у граду можда показати и као аргументи за бојкот, а не само за излазак на локалне изборе.

Било како било, тема избора за одборнике скупштине града практично је нестала са листе задатака  усвојених на седници скупштине Удружења од 13. октобра 2019. Последица је била да ЛФ ВА није обрадио поменуте теме о изборним условима у граду нити се сам, као удружење, активно припремио за једну или другу варијанту.

(Сасвим је могуће да је ова Пирова победа присталице бојкота убедила како ће без већих проблема остварити и већину на ванредној седници Скупштине која се очекивала одмах по расписивању избора).

Како према Статуту ЛФ ВА одлуку о изласку на изборе може донети само Скупштина Удружења, припреме за нову седницу започеле су средином фебруара. Припремама је доминирала дилема бојкот или избори, што показује и записник са седнице Управног одбора одржане 26.фебруара 2020   Записник УО>>>

Записник који је, као и увек, сачинио тадашњи секретар Удружења, не најављује ниједну од оптужби које ће се двадесетак дана касније појавити иза реченице „Локални фронт Ва више не постоји!“  Рутински је наведено да су присутни сви чланови Управног одбора, једини који и имају право гласа на седници, иначе стандардно отвореној и за друге чланове.

Записник најпре констатује да је Управни одбор одлучио да предложи одржавање ванредне Скупштине Удружења у недељу, 8.марта, као и да се на наредној седници Управног одбора (3.марта) размотре два равноправна материјала: стратегија бојкота стратегија бојкота>>>  и стратегија учешћа на изборима стратегија изласка на изборе 2020>>>, за чију припрему су одређени чланови Удружења.

У тачки 4 записника (грешком означеној као поново тачка 3) констатован  је поступак пријема нових чланова. Без посебних детаља набројано је да је Управни одбор (једино надлежан за пријем!) дао сагласност да буде примљено  нових шест  чланова. Једна од приступница, седма, није прихваћена, пошто није добила већину гласова Управног одбора.

Као и увек, секретар Удружења је сачинио обавештења о пријему која је потписао председник Управног одбора, оверио их печатом и доставио новим члановима.

Следећа седница УО одржана је 4. марта, а не 3.марта како је планирано. Записник  записник УО>>>  показује да је Управни одбор прихватио предлоге радних група које су радиле планове за бојкот, односно за излазак на изборе и одлучио да се ти материјали доставе члановима уз позив за седницу скупштине заказану за 8.март. Није, дакле,  било никаквих примедби на одлуке УО о пријему нових чланова на седници одржаној 26.фебруара.

Присуство нових чланова није сметало ни док је утврђиван кворум 8.марта на почетку седнице Скупштине. Нико од оних који ће седам дана касније тврдити да ЛФ ВА више не постоји, није приговорио што четворо од шест новопримљених седи у истој просторији и пуноправно учествује у раду скупштине Удружења. У записнику  записник са ванредне Скупштине>>>  стоји да је секретар утврдио да постоји кворум потребан за легалан рад скупа.

Нико, тада, није имао примедби ни на обавештење које је пренео председник Скупштине: да је осморо чланова, сваки из свог разлога, доставило писмена обавештења како  више не желе да буду у Локалном  фронту Ва.

Укратко, све је текло у одиста смиреној и пристојној атмосфери, са ретким искрицама између представника супротстављених гледишта. О томе сведоче и тонски записи са ове седнице

аудио запис осмомартовске седнице

 

Представници радних група образложили су своје предлоге о којима је вођена дуга и детаљна расправа. На крају је лако усвојена одлука да се о питању бојкота или изласка на изборе гласа тајно, без примедби je формирана изборна комисија од два представника супротних гледишта.

Атмосфера скупа променила се тек у тренутку када је бројање важећих листића показало да се већина чланова који су гласали определила за излазак на изборе.

Сва заклињања у демократске процедуре, што ваљда укључује и поштовање воље већине изражене на начин којем се ништа није могло приговорити, заборављена су у делићу секунде. Лица оних које је исход гласања разочарао показивала су много дубља и јача осећања него што се то могло очекивати; неки од њих (ово је чисто приватни утисак)  изгледали су као људи којима су у једном тренутку потонули сви бродови.

Почеле су да падају оставке. Како је то изгледало сведочи и опроштајна порука дотадашњег секретара који је, веома коректно, доставио нацрт записника и тонски снимак седнице, истовремено нас обавештавајући да напушта своје функције у Удружењу.

Једино што нисмо добили било је образложење  његовог поступка. Као ни образложења чланова који су усмено, на самој седници, најавили оставке на функције или напуштање Удружења.

Нисмо их, уосталом, ни могли добити, јер у том тренутку нису ни постојала.  Разлози за оно што ће учинити њих неколико пронађени су, боље речено измишљени и конструисани, тек неколико дана касније. То показује и површна семантичка анализа саопштења које је њих осморо потписало 16.марта  срамно саопштење>>>

 

 

Најважнија порука кратка је и разумљива, по свим правилима политичке пропаганде. У складу с тим порука открива и основни циљ потписане дванаесторке (неки ће се накнадно предомислити, али то не мења суштину текста):

Локални фронт Ва више не постоји!

Ова „тврдња“ покривена је потпуно нетачним наводима: престали су постоје органи Удружења, већина чланова (?) дала је оставке на своју дужност, група чланова предвођена председником Управног одбора извршила је притисак на осам чланова (којих осам чланова, каква врста притиска?)  да иступе из ЛФ ВА, те уочи саме ванредне седнице (а не 26.фебруара на регуларној седници Управног одбора?) „организовала“ (како?) пријем пет (а не шест?)  нових чланова…

(Мистерија шестог новопримљеног члана лако је објашњива; тај члан примљен је по свега неколико дана старој препоруци једног од потписника саопштења).

Недостаје само, гле чуда, оптужба да су резултати гласања фалсификовани и да је заправо већина чланова (на коју се позивају!) била за бојкот, а не за излазак на изборе. Исход  гласања свесно се заобилази у саопштењу, једноставно није било могуће смислити лаж која би променила оно што се одиста догодило 8. марта.

У жељи да што успешније оцрне удружење које, ето, више не постоји, масно су слагали да није организована  отворена расправа о томе „шта је најбоље за демократију и грађане“. Тонски запис са седнице показује да су сви имали прилику да изнесу и бране своје ставове.

Као председник Скупштине Удружења оптуженог за сва ова недела неколико дана сам размишљао како да одговорим на памфлет, објављен, поред осталог и у листу „Напред“. Најзад, 23.марта, обратио сам се писмом  писмо незадовољним члановима>>>   које сам електронском поштом послао сваком од потписника појединачно. Укратко, тражио сам доказе за изречене оптужбе и указао на право чланова (већина њих до тог тренутка није и писмено потврдила да напушта  чланство у ЛФ ВА) да на ванредној седници Скупштине, чије је одржавање било обавезно ради одлуке о усвајању изборне листе, оспоре постојање кворума на скупштини од 8.марта, да не усвоје записник са те седнице или да изнесу евентуалне замерке на регуларност тајног гласања. Посебно сам нагласио да органи Локалног фронта Ва нису престали да постоје и као пример навео важне одлуке које је Управни одбор усвојио на седници од 14.марта.

Нико од њих није се удостојио да ми одговори. Или се није усудио да одговори?

Како сам најавио, појединачно сам се обратио писмо бившим члановима>>>  и члановима који су напустили ЛФ ВА пре скупштине од 8.марта. Одговориле су две бивше чланице, наводећи да на њих није вршен притисак да напусте удружење. Једна је као  разлог изласка из ЛФ ВА навела пословне обавезе, друга селидбу у Београд.

У међувремену, по договору са  чланом Управног одбора који је показао одговорност и није напустио своју функцију без обзира што је његов лични став био да ЛФ ВА бојкотује изборе,  заказана је за 14.мај нова ванредна скупштина Удружења.

Позив за ову седницу, достављен је електронском поштом свим члановима. Као што се види, прва тачка дневног рада давала је могућност да се оспоре одлуке скупштине од 8.марта, а друга је била прилика да се исказане оптужбе потврде јавно, пред целим Удружењем, док се гледамо очи у очи.

Записник  са ове седнице, због Ванредног стања одржане на отвореном простору парка Пећина,показује да је од деветоро чланова који су потписали саопштење од 16.марта седници присуствовала само једна чланица. Троје потписника у међувремену је писмено обавестило да напушта ЛФ ВА и они нису ни позивани на седницу скупштине.

Гласање о записнику са седнице од 8.марта дало је следећи резултат:  19 гласова за усвајање записника и 3 уздржана гласа. У дискусији о последицама саопштења од 16.марта искристалисало се мишљење да је објављени текст нанео велику штету Удружењу и да су његови потписници несумњиво прекршили трећи став члана 7. Статута који санкционише нарушавање угледа Удружења.

О предлозима одлука о престанку чланства у ЛФ ВА Скупштина је гласала појединачно у сваком од девет случајева. У осам случајева предлог је прихваћен, у једном није. Писмене одлуке о престанку чланства препорученом поштом упућене су 22.маја на свих осам адреса појединачно.

Сама чињеница да одметнути чланови ЛФ ВА нису имали храбрости да стану пред своје доскорашње пријатеље говори довољно о стварној тежини оптужби које су лансирали. Заклињања  у демократске процедуре и маштарије о неким идеалним изборним условима нису довољне да замаскирају стварне намере ове  групице. Онај ко се служи лажима и подметањима мора знати да истина пре или касније избије на видело.

Успешно одржавање седнице Скупштине 14.маја и недуго затим још једне, 27.маја, показало да Локални фронт Ва итекако постоји и да је у стању да на овој другој седници именује двадесет кандидата за одборнике Скупштине града на изборима који су коначно померени на 21.јун.

Сасвим логично, ова два догађаја била знак за узбуну код инспиратора покушаја да се Локални фронт Ва прогласи мртвим. Не само да је опстао, Локални фронт Ва излази на изборе, а то се нипошто не сме дозволити!

Мало потом вредна клика мења плочу и започиње нову песму. Извините, није тачно да Локални фронт Ва не постоји. Уствари, Локални фронт Ва смо ми, а не они тамо. Немојте веровати Агенцији за привредне регистре која тврди да су законски заступници удружења Жељко Трифуновић и Љубомир Радовић, не верујте Статуту ЛФ ВА, не верујте записницима са Скупштина. У реду, печат Удружења и кључеви од просторија нису код нас, али нема везе, ми смо онај прави Локални фронт Ва, часна реч!

Да би изборна кампања Локалног фронта Ва била ефикасније ометана ангажује се и помоћ са стране. По Ваљеву шетају чланови Локалног фронта из Краљева, држе лекције и штампају налепнице о бојкоту, пишу недопуштене приговоре Градској изборној комисији, пљују све који се усуде да им се успротиве.

Неочекивано? Или можда очекивано од људи лошег памћења; Предраг Воштинић сметнуо је са ума да је још у августу 2017.године,у име Локалног фронта Краљево, лично потписао сагласност  сагласност>>>   да наше удружење користи назив под којим смо и регистровани у АПР-у. Са ума је сметнуо и то да у истој сагласности коју је потписао стоји да је Локални фронт Ва независно удружење грађана.

Не верујем да ћемо икада упознати стварне инспираторе покушаја да се прогласи мртвим Локални фронт Ва. Ко су били оперативци на терену већ се види; време ће показати како ће који од њих бити награђен за свој труд….

Да ли је антикампања која се удруженим снагама водила до 21. јуна, а помало и после тога, нашкодила изборној листи Локалног фронта Ва?

Наравно. Она је била усмерена најдиректније на бираче који још увек мисле својом главом и веома су пробирљиви. Размере нанете штете не могу се проценити без резултата релевантних истраживања из периода пре марта ове године. Рачуница показује да би нам 36 гласова више од  броја који смо остварили донело још једно одборничко место у градској скупштини. За три мандата, при истим осталим резултатима, недостајало нам је 708 гласова. На то ко је оваквим деловањем остварио корист, не треба трошити речи.

Истине ради, није само прљава кампања утицала на резултат листе Локалног фронта Ва. На изборе нису изашли многи на чији смо глас рачунали, с правом се плашећи заразе. Велики број грађана Србије у предизборним анкетама изјаснио се да неће гласати зато што не види странку којој би указао поверење. Кампања Локалног фронта Ва није у Ваљеву, поред осталих својих недостатака, нашла начин да промени однос бирача који су исказали овакав став.

 

Предраг Блеки Савић –

председник Скупштине удружења грађана – Локални Фронт Ва